U trendu

Turska pobedila na Evroviziji

Turska je pobedila na 48. po redu Evroviziji, održanoj u nedelju, prvi put od kako učestvuje na ovom takmičenju. U napetom finalu Sertab Erener (Sertab Erener) odnela je pobedu svojom eksplozivnom pesmom – mešavinom ritma i trbušnog plesa. Tako je harizmatična Erenerova u poslednjim minutima glasanja za dlaku pobedila belgijsku pesmu, koja je imala samo dva glasa manje, i rusku, koja je zauzela treće mesto sa samo tri glasa manje od vodeće pesme.

Erenerova je veoma poznata u svojoj zemlji, ali je njena popularnost prevazilazila granice Turske i pre pobede na Eurosongu. Njena muzička karijera obuhvata i duete sa Hozeom Karerasom (Jose Carreras) i Rikijem Martinom (Ricky Martin).

Belgijska grupa „Urban Trad“ napravila je veliko iznenađenje svojom pesmom „Sanomi“. Ova grupa se posebno istakla uzdržanim nastupom u moru kiča i drečavih boja, tako tipičnih za Evroviziju.

Favorizovani ruski duo „t.A.T.u.“ zauzeo je treće mesto pesmom „Ne Ver, Ne Bojsia, Ne Prosi“ („Ne veruj, ne plaši se, ne pitaj“). Ovaj rezultat je pomalo poražavajući za duo koji je napravio zavidnu internacionalnu karijeru i čija se pesma „All the things she said“ nalazila na prvom mestu svih poznatih svetskih top-lista. Organizatore u Rigi brinuo je potencijalno šokantan nastup samoproklamovanog lezbijskog dua pred gledalištem koje je te noći brojalo 160 miliona ljudi.

Evrovizija je takmičenje koje Zapadna Evropa često ismeva, ali joj se zemlje na obodu Evrope neizmerno raduju. Turska je vest o pobedi dočekala velikim slovima na prvim stranama vodećih dnevnih novina, dok stanovnici zapadnoevropskih zemalja i ne znaju da je takmičenje održano, ma ko da je pobednik.

Ranije ipak nije bilo tako – takmičenje za Eurosong imalo je izvesni renome i prestiž. Evrovizija je, da podsetimo, 1974. godine izbacila švedsku grupu „ABBA“ u muzičku orbitu. „ABBA“ je te godine pobedila na takmičenju sa danas čuvenom pesmom „Waterloo“. Prošlogodišnja pobednica, Marie N, stekla je zavidnu karijeru u svojoj rodnoj Letoniji nakon što je u Estoniji pobedila pesmom „I Wanna“.

Kuriozitet takmičenja u Rigi svakako predstavlja broj poena za Britaniju – velika nula.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.