U trendu

Džejms Blant, čovek ili anđeo?

Nisam neki vernik. Ne ponosim se time zaista, ali je tako. Teške godine za nama, duga tumaranja, mračni tuneli, slepe ulice, sobe bez prozora. Borbe do krvi za svoje ja. Samo za to. Ne za bolji život, za bogatstvo i blagostanje. Samo za svoje ja! Osim bola i mržnje, ne naučih sebe na nešto drugo. Nešto lepše, nešto svetlije. Ne naučih se moliti i verovati. Ne spoznah mnogo toga uzvišenog, svetog. Nažalost…
A onda, jedna je pesma sve promenila. Zar može pesma čoveka da promeni? O, da. Ali ne bilo koja. Jedna jedina – „You’re beautiful“. Sad znam. Da anđeli postoje, imali bi njegov glas.
Nikada nisam slušao muziku koja boli, do sada. Ovo zaista boli. Svaki ton, svaka reč naročito. A prosto nagoni na slušanje iznova, i iznova, i iznova. Neko će reći da preterujem. Taj neko zasigurno nije slušao Džejmsa Blanta (James Blunt), ili bar nije pažljivo. A učini li to, boleće i njega, kao što je i mene. Vremenom, postaće ovisnik o tom bolu. Uzimaće dnevnu dozu leka u vidu jedne, kasnije dve pesme, a u najtežim oblicima i celog albuma. Stoga, pažljivo dozirajte!
Prvi album ovog pevača, pod nazivom „Back to Bedlam“, prodat je u neverovatnih 11 miliona primeraka. Zanimljivo je to da je pre toga Džejms Blant, koji je inače odrastao u vojničkoj porodici, svojevremeno bez kasetofona u kući, bio oficir u KFOR-u ’99. godine, nakon bombardovanja naše zemlje, kao predvodnik britanskog kontingenta u Prištini. Na našu sreću, 2002. godine je napustio vojsku i posvetio se muzici. Prošle godine, Blant se vratio na Kosovo, sada u drugoj ulozi, i održao koncert za svoje bivše kolege u jednom od tamošnjih kampova.
Njegov drugi album, simboličnog naslova „All the lost souls“, izašao je u septembru ove godine. Posvećen je svim izgubljenim dušama ovoga sveta. Moju je pronašao. I vratio mi je. Sad živim i dišem punim plućima. I verujem. Za predvodnika ovog albuma izabran je singl „1973“, za koji je i snimljen prvi spot. Bez mnogo komplikovanja, snimljen iz svega nekoliko kadrova, s pevačem u prvom planu, jasno daje do znanja da nije akcenat na vizuelnom. Setimo se samo spota za već spominjanu pesmu „You’re beautiful“. Jedan kadar, Blant s prekrštenim nogama, i na kraju skok s litice. Pesma „1973“ je svojevrsna oda pevačevom prijateljstvu s devojkom s kojom je odrastao. A ostale pesme? Sasvim prosti, ali nemerljivo romantični tekstovi i glas za koji je greh opisivati ga pronaći će svačiju dušu u gomili sivila i leda, otopiti je i vratiti u život.
Treba li ti duša? Poslušaj album.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.