Džordž Majkl

Georgios (Yorgos) Kyriacos Panayiotou, kako je pravo ime jednog od najpopularnijih pevača u istoriji muzike, rođen je 25. juna 1963. godine u Londonu. Svoj prvi bend, Executive, osnovao je sa drugom iz srednje škole kasnih sedamdesetih. Godine 1982. bend menja ime u Wham!.

Ovaj bend imao je velike hitove, koji su nedeljama bili na prvom mestu britanskih i američkih top-lista: „Wake Me Up Before You Go Go“, „I“m Your Man“ i „Freedom“. Na vrhuncu popularnosti benda, dvojica članova 1985. godine odlučuju da započnu solo karijere.

Već prvi solo album Džordža Majkla doživeo je veliki uspeh – dobio je dve Grammy nagrade, MTV nagradu, a album je prodat u više od 16 miliona primeraka. Drugi album označio je kako promenu stila i imidža, tako i promenu zvuka u pesmama ovog pevača. Hit „Freedom 90“ oduševio je publiku, kako muzikom tako i spotom, u kom su učestvovali top modeli Sindi Kroford, Naomi Kembel i Linda Evandželista. U ovom periodu značajan je bio i Majklov duet sa Eltonom Džonom – „Don“t Let the Sun Go Down On Me“, koji je, takođe, bio na vrhu muzičkih top-lista.

Narednih šest godina Džordž Majkl nije izdavao album, zbog spora sa izdavačima, ali je treći album ovog pevača pretvorio u pravu pop ikonu. Ukupan tiraž svih dosadašnjih albuma Džordža Majkla je preko 70 miliona širom sveta. Poslednji hit, „Shoot The Dog“, sa jasnom političkom konotacijom, prihvaćen je različito, s obzirom na sadržinu spota.

Kontroverzni privatni život, hapšenja, gej afere i slično – nisu umanjili vrednost ovog pevača, kome vreme, očito, ne smanjuje popularnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.