Grad muzičkih rekorda

Stanovnici Šilonga, glavnog grada severoistočne indijske pokrajine Megalaja, odlučili su da se proslave i kroz muziku. Na gradskom stadionu okupilo se 1.730 gitarista kako bi oborili svetski rekord u veličini gitarskog orkestra. Zajedno su odsvirali čuvenu pesmu Boba Dilana, „Knocking on Heaven’s Door“, i tako preuzeli primat od grada Kanzas Sitija u SAD, u kome se prošle godine okupilo 1.721 gitarista, koji su unisono odsvirali „Smoke on the Water“ grupe Deep Purple.
Iako događaju nisu prisustvovali zvaničnici Ginisove knjige rekorda, organizatori tvrde da su dva svedoka beležila sve parametre prema strogom pravilniku te organizacije. Ceo događaj je snimljen kamerama i snimci su poslati u sedište Ginisove knjige. Međutim, organizatori kažu da nisu u potpunosti zadovoljni rezultatom, jer su očekivali više od 2.000 gitarista. A postoji i zebnja da će im rekord vrlo brzo biti oboren. Naime, u Londonu se već spremao napad za preuzimanje te laskave titule, a bio je zakazan za 2. novembar.
Megalaja je planinska regija na granici s Bangladešom. Njen glavni grad, Šilong, ima oko 260.000 stanovnika i ovo nije prvi put da je upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Prošle godine je u tom gradu oboren i rekord u veličini bubnjarskog orkestra. Njih 7.951 je držalo isti ritam punih pet minuta i tako su učinili svoj grad poznatim. Ovoliki broj bubnjara na jednom mestu ne treba da čudi, jer se veliki deo indijske tradicionalne muzike zasniva na perkusijama. Upravo zbog toga, ovaj rekord ima velike šanse da poživi.
Vlasnik rekorda u dužini neprekidnog sviranja na bubnjevima je Arulanatam Sureš Joakim. Ovaj Australijanac poreklom iz Šri Lanke svirao je prošle godine u Cirihu puna 84 časa bez prestanka. Ali, to je samo jedan od njegova 33 rekorda upisana u Ginisovu knjigu.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.