U trendu

Grupa „Air“ 10. februara u Beogradu

Ponovo idemo desetak godina unazad. S kraja devedesetih kompjuteri još uvek nisu bili toliko rasprostranjeni kod nas. Danas u masovnoj upotrebi, CD rezač, tada je bio retka privilegija. Moj prijatelj Miša, u to vreme jedan od poznatijih di džejeva, koji je nastupao u gradu a bogami i u Holandiji pod pseudonimom Dark Voice, morao je da ga ima zbog prirode posla. Za moj rođendan poklonio mi je kompilaciju po sopstvenom izboru sasvim lagane "chillout" muzike za opuštanje. Pošto sam u to vreme bio poklonik znatno tvrđeg i bržeg zvuka, primio sam disk uz dozu rezerve, da mi se možda neće baš toliko dopasti. Koliko sam zapravo bio u zabludi govori i podatak da je taj disk i danas jedan od mojih najomiljenijih. A u to vreme… Mislim da sam od sedam dana u nedelji bar pet večeri tonuo u san uz njega. I, naravno, isto toliko jutara se budio s njim. Uz to, koliko god bio umoran, nisam smeo da dozvolim sebi taj luksuz da zaspim pre osme i devete pesme. E, najzad smo stigli do današnje teme. Osme i devete pesme Mišine kompilacije.
Bili su to hitovi "All I Need" i "You Make It Easy" s albuma "Moon Safari" iz 1998. Prvi kompletni studijski album francuskog dueta "Air". Pre toga, godinu dana ranije objavili su EP "Premiers Symptômes". Ovaj sastav ponudio je svetu nešto drugačiji pogled na elektronsku muziku. Ostvarenje "Moon Safari" mnogi su svrstali u sam vrh najboljih cele te decenije, a nalazi se i u vrlo zanimljivoj knjizi "1001 album koji morate čuti pre smrti". Stoga, ako već niste čuli, požurite…
Sledi jedna, za nas veoma dragocena vest. Ovaj čuveni duo, gospoda Nikolas Goden (Nicolas Godin) i Žan-Benoa Dankel (Jean-Benoît Dunckel), sledeće godine dolazi u Beograd! Nastupiće 10. februara u Beogradskoj areni, u okviru 11. gitar art festivala. Na evropskoj turneji koja je počela 26. novembra u Danskoj grupa "Air" će promovisati svoj šesti album – "Love 2", objavljen septembra ove godine. Ono što ja mogu da dodam na kraju jeste to da se ovakvi događaji ne propuštaju, bez obzira na to kakvu muziku slušate.
Kao specijalni gost na koncertu će se pojaviti popularna holandska pevačica Jana Šra, koja se beogradskoj publici već predstavila prošle godine u Domu omladine, tada sa svojim bendom "Room Eleven", i prosto zasenila sve prisutne. Karte za ovaj spektakl koštaju 2.000, 2.500 i 3.000 dinara, a možete ih kupiti u Bilet servisu i na blagajni Arene. Vidimo se, brzo će februar.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.