„Jelen pivo lajv 2008“ 5. i 6. septembra na Tašu

A je l’ znaš ti Stevu iz Slovca, ko je cinkario policiji u Minhenu? Ne znaš?! Moja… majka!!!
– Kifla –
Ovako sam počeo svoj prvi novinski članak u životu, pre nekih 12 godina. Citatom iz serije "Zaboravljeni". Tada sam pisao o vinkovačkom bendu "Majke", kojim sam i dan-danas opčinjen. Sada, zreliji i stariji, ponovo sam na početku. S istim onim uzbuđenjem. Hoću li ih najzad videti uživo? No, idemo iz početka.
Tema je još jedan festival u Beogradu. Na stadionu Tašmajdan 5. i 6. septembra održaće se treći po redu festival "Jelen pivo lajv", na kome će nastupati sve sami velikani domaće i svetske muzike. Krećemo.
U petak, 5. septembra, festival otvara legenda. Šta god da dodam, umanjiću njegovu veličinu. Zato samo ime – Igi Pop (Iggy Pop). Igi je sa svojim bendom "The Stooges" 2004. godine na Egzitu imao nastup koji je ostao zabeležen kao jedan od najboljih ikada na Tvrđavi. A vi sad zamislite šta nas očekuje na Tašu. Mi ćemo ovog velikana detaljnije predstaviti u narednom članku. Istog dana još jedno veliko ime. Ne znam koliko je ovaj američki andergraund bend poznat domaćoj javnosti, ali svakako je jedan od presudnih za kreiranje čuvenog granč pokreta i recimo da je prethodnica Nirvane. "Dinosaur Jr" iz svojih gitara izvlače ono najbolje i svojom melodičnom bukom publiku dovode do ludila. I o njima ćemo opširnije pisati. Još samo podatak da će ovaj bend doputovati ovde samo zbog koncerta u Beogradu i nakon njega odmah se vratiti za Ameriku i nastaviti svoju turneju tamo. Zaista velika čast za nas.
Prelazimo na domaće učesnike prvog dana festivala. Iako za sebe tvrde da su mali bend koji pravi jednostavne pesmice, "Jarboli" su, bez sumnje, mnogo više od toga. Melodične gitare i pitak glas bili su pokretači i inspiracija mnogim našim mladim ali i starijim grupama. Pored "Jarbola", u petak nastupa još i bend "Repetitor", kao i "Hypnotized".
Na redu je drugi dan, subota 6. septembar. Prve zvezde svakako su sjajni "The Lemonheads". Zvuči neverovatno, ali ipak ćemo biti u prilici da čujemo klasike poput "Mrs. Robinson" ili "Into your arms". Da napomenemo da ćemo ekskluzivno, jedni od prvih u svetu, čuti neke nove stvari s albuma koji će izaći krajem godine. A šta tek reći za domaću scenu drugog festivalskog dana? Tri verovatno najuticajnija benda na ovim prostorima ikada na jednom mestu: "Partibrejkers", "Električni orgazam" i "Disciplin A Kitschme". Pa vi nemojte da dođete! Biće tu i bend "Strip". I…
Evo nas na početku. Za mene najznačajniji gosti festivala. Znam da će se mnogi frapirati, ali to je istina. A ko je ikada čuo "Majke", makar jednu pesmu, njihovu žestoku gitaru i glas Gorana Bareta, koji ježi kožu, e, taj će me razumeti.
Ne znam samo hoće li mi srce izdržati, ali moram reći. Najveća muka je zapravo što ta dva dana najverovatnije neću biti u Beogradu. Tugo moja!
A vi, molim vas, uživajte malo i za mene…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.