Kako su koncerti došli glave „Bitlsima”

Posle slavnog sineaste Martina Skorsezea, koji je svoju ljubav prema muzici pretočio u dokumentarne filmove o „Rolingstonsima”, Džordžu Harisonu i Bobu Dilanu, još jedan čuveni američki reditelj uhvatio se u koštac sa pozamašnim nasleđem legendarnog sastava „Bitlsi”. U pitanju je Ron Hauard, reditelj ovenčan Oskarom za film „Blistavi um”, koji potpisuje dokumentarac nazvan „The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years”.

U godini kada se slavi veliki jubilej – pet decenija od izlaska jednog od najhvaljenijih albuma Džona Lenona, Pola Makartnija, Džordža Harisona i Ringa Stara – „Revolver”, publika će biti u prilici da vidi Hauardovo filmsko svedočanstvo o „Bitlsima”.

„Bitlsi” su i danas, 46 godina nakon raspada grupe, jedan od najvećih i najuticajnijih bendova u istoriji popularne kulture. Za desetak godina aktivnog rada imali su neverovatan kreativni period, snimivši čak 12 studijskih albuma. Značajan momenat u njihovoj karijeri je i 7. februar 1964. godine, kada su, po sletanju na njujorški aerodrom, izazvali neviđenu histeriju u Americi. Taj trenutak i gostovanje Lenona, Makartnija, Harisona i Stara kod Eda Salivena dan kasnije, koje je videlo 73 miliona gledalaca, označili su početak „britanske invazije” na SAD. Sve se zna o njihovim studijskim izdanjima i zato je slavnog reditelja zanimalo nešto drugo…

„Znate muziku, volite je i mislite da znate ponešto i o bendu, ali shvatite da ne znate priču”, izjavio je Ron Hauard za „Holivud riporter”, dodavši da je uvek bio veliki obožavalac „Bitlsa”, ali ne i „enciklopedija” zbog čega mu je tri godine trebalo da završi projekat:

„Shvatio sam da ne znam ništa o tome kroz kakva su sve iskušenja prošli kao grupa, mala porodica, zajednica, ali i kao individualci tokom tog divljeg i dinamičnog perioda u istoriji i njihovim životima”, rekao je Hauard, koji je akcenat stavio ne na pesme ili albume, već na žive svirke. Naime, osim magije koju su stvarali u studiju, bili su vrsni koncertni izvođači.

Otuda dokumentarni film istražuje istoriju „Bitlsa” kroz koncerte. Od prvih nastupa po klubovima u rodnom Liverpulu, preko Hamburga do Njujorka, Melburna i Tokija, dokumentarac donosi retke i dosad neviđene arhivske materijale sa koncerata i ekskluzivne intervjue sa Polom Makartnijem i Ringom Starom, ali i svedočenja muzičkih kritičara iz tog perioda i razgovore sa čuvenim glumicama poput Vupi Goldberg ili Sigurni Viver. U ovom filmu gledaoci će moći da u remasterizovanom ruhu vide i delove sa čuvenog koncerta na Šea stadionu u Njujorku iz 1965. godine, kome je prisustvovalo više od 55 hiljada ljudi, što je bio najmasovniji koncert „Bitlsa” dotad.

Ovo je ujedno i prvi dokumentarni film kome su blagoslov dali Makartni i Star. On predstavlja svojevrsnu hroniku turneja „Bitlsa” tokom prve polovine šezdesetih, koje su ih vinule u zvezde, ali i „spalile”. Upravo su koncerti ti koji su toliko iscrpli „liverpulske Bube” i „došli im glave” da su u avgustu 1966. rešili da se okanu svirki i zaključaju se u studio stvarajući seriju ploča, koja se i danas smatraju remek-delima, a 1970. i da se rastave i okončaju život grupe.

(J. K., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.