U trendu

Klinton na proslavi obnavljanja časova instrumentalne muzike

Bivši američki predsednik Bil Klinton (Bill Clinton) se nedavno pridružio soul pevačicama Maraji Keri (Mariah Carey) i India.Arie u jednoj osnovnoj školi u gradu Njuarku u Nju Džersiju, na proslavi povodom ponovnog uvođenja časova instrumentalne muzike. Muzički kanal VH1 je, preko svoje fondacije “Spasite muziku” i provajdera kablovske televizije Cablevision poklonio oko 750 muzičkih instrumenata američkim školama.

Na početku je nastupila India.Arie, koja je otpevala kratku a cappella pesmu, pozdravivši nekoliko stotina učenika škole “Louise Spencer”. Kerijeva se izvukla, izgovarajući se umorom, a Klinton je samo govorio, propustivši ovoga puta mogućnost da pozajmi jedan od školskih saksofona i zasvira: “Kroz nekoliko godina, neko će nastupati na sceni i biti poznat kao što su Maraja i India danas. To bio mogao biti i neko od vas. Već tokom vaših života, Amerika će sigurno imati nekoliko Afro-Amerikanaca za predsednike, nekoliko Hispanoamerikanaca za predsednike, nekoliko žena za predsednike. To bi, takođe, mogao biti neko od vas”.

Bivši predsednik je još rekao da je počeo da svira saksofon još kada mu je bilo devet godina, primetivši u svom govoru kako mu je muzika pomagala da izrazi osećanja, bilo da se radi o neobuzdanoj radosti ili o teškoj depresiji: “Časovi saksofona naučili su me disciplini i kreativnosti. Naučili su me kako da budem individua i kako da budem deo tima. Časovi instrumentalne muzike uče decu kako da iskoriste maksimum svojih ljudskih potencijala”.

Osim toga, Klinton je ukazao i na to da novija naučna istraživanja ukazuju na povezanost negovanja muzičkog dara sa razvojem drugih sposobnosti, pa tako deca koja pohađaju časove muzike, generalno, pokazuju bolje rezultate na časovima književnosti, matematike i nauke.

Kerijeva je rekla da je njoj muzičko obrazovanje znatno pomoglo u osnovnoj školi. “Jedini razlog zbog kog sam išla u školu bila je muzika”, nadovezala se Indie.Arie, rekavši još: “Sada se pojavljujem u emisiji Opre Vinfri, razgovaram sa Stivijem Vonderom telefonom i sedim do predsednika Klintona, sve to zahvaljujući muzici”.

Gradonačelnih Njuarka Šarp Džejms (Sharpe James) je rekao da će grad izdvojiti, za sada još uvek nepoznatu, sumu novca kako bi potpomogao doprinos koji su pružile kablovske televizijske mreže, a predsednik kanala VH1 Džon Sajks (John Sykes) je pohvalio tu odluku, rekavši da je Njuark prvi grad koji će učiniti nešto takvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar