U trendu

Ludvig van Betoven

Poznati kompozitor rođen je 16. decembra 1770. godine u Bonu, u Nemačkoj. Smatra se da je Betoven jedan od onih muzičkih genija koji su najviše doprineli razvoju muzike u celokupnoj istoriji. Njegova dela i danas predstavljaju veliki izazov za sve muzičke umetnike.

Veliki uticaj i podršku imao je od oca, koji je bio tenor. Već sa 12 godina, Betoven je bio virtuoz na klaviru i telentovani kompozitor. Ubrzo ga je otac poslao u Beč, tada centar muzike, da ga podučava Hajdn, „koji je u muziku prenosio duh Mocarta“. U Beču je upoznao i puno važnih ličnosti iz sveta muzike koje su mu pomogle u daljem stvaralaštvu. U ovom gradu proveo je period od 1792. do svoje smrti 1827. godine. Bio je zatvorena ličnost, neoženjen, vezan za uzak krug prijatelja i retko je putovao.

Svoja dela je tada prodavao mnogim publicistima jeftino, jer je često zapadao u velike finansijske krize. Pored toga, veoma rano je gotovo potpuno ogluveo i teško je komunicirao sa ljudima. Zbog toga je često padao u velike depresije, a jednom je čak pokušao da izvrši i samoubistvo.

Ljudi Betovenovog vremena nisu imali dovoljno razumevanja za umetnikov rad i nisu shvatali njegovu muziku. Poznat je ostao i po tome što je jednom posetiocu koji mu je rekao da ga ne shvata odgovorio: „Ovo nije muzika za tvoju generaciju, već za buduće generacije.“ Ispostavilo se da je ovo tvrđenje tačno, budući da je Betovenova muzika pravu slavu doista stekla tek decenijama nakon umetnikove smrti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.