Muzika filma „Memoari jedne gejše“

Reditelj Rob Maršal i njegova ekipa stvorili su egzotični svet filma „Memoari jedne gejše“ u tri studija u Los Anđelesu i izgradili čitavu staru gejša četvrt na prostranom ranču u oblasti Ventura u Kaliforniji. Ekipa se onda preselila u Japan kako bi snimila autentične lokacije, kakve se retko viđaju u holivudskim filmovima.

Stvaranje muzike koja bi podvukla dramatičnost Sajurinog života tražilo je kompozitora koji bi bio u stanju da prenese intimnost, egzotičnost i epski aspekt priče. Maršal je bio oduševljen kada je petostruki dobitnik Oskara, Džon Vilijams, pristao da komponuje muziku za ovaj film.

„Osećam se privilegovanim što mi se pružila prilika da komponujem muziku za film Roba Maršala „Memoari jedne gejše““, kaže Vilijams. „Godinama sam se divio odličnoj knjizi Artura Goldena. Pored toga, ostvarena mi je želja da sarađujem sa svojim prijateljima Jo-Jo Ma i Jicakom Perlmanom na ovom izuzetnom filmu.“

„Bilo je trenutaka čiste magije u svakoj fazi ovog projekta“, priseća se Maršal. „Od početka istraživanja, kroz snimanje i tokom postprodukcije snimanje muzike bilo je uživanje. Nadam se da se nismo ogrešili o priču „Memoari jedne gejše““, kaže Maršal za kraj. „Snimanje filma bilo je izazovno, uzbudljivo, ponekad zastrašujuće, ali je uvek ispunjavalo.“

Film „Memoari jedne gejše“ bio je nominovan za Oskara u šest kategorija, a dobitnik je Zlatnog globusa za najbolju muziku. Kompozitor Džon Vilijams je za muziku u filmu „Memoari jedne gejše“ dobio 45. nominaciju u svojoj karijeri. Dosad je osvojio pet Oskara, više Emi nagrada, četiri Zlatna globusa i 18 Gremija. Vilijams je kompozitor najprodavanije instrumentalne teme svih vremena – teme iz sage „Ratovi zvezda“, koja je prodata u preko dva miliona primeraka. Glavne instrumentalne teme u filmu „Memoari jedne gejše“ izveli su najčuveniji violončelista i violinista na svetu – Jo-Jo Ma i Jicak Perlman.

„Memoari jedne gejše“ prikazuju se u domaćim bioskopima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.