Nik Kejv u Beogradu

Australijski pevač Nik Kejv (Nick Cave) nastupiće sa svojom grupom „The Bad Seeds“ 4. juna 2008. godine u Beogradskoj areni, koja je i organizator koncerta. Naš glavni grad postaće deo turneje ovog kultnog sastava 18 godina nakon njihovog poslednjeg nastupa u Beogradu.
„Nick Cave and The Bad Seeds“ nastali su 1984. Do sada su objavili 13 studijskih albuma, a 14. će biti objavljen u martu ove godine, pod nazivom „Dig, Lazarus, Dig!“. Spot za prvi singl, po kome je album i dobio ime, već sada se može pogledati na zvaničnom sajtu benda.
Godine 1996. grupa je objavila svoj dosad najkomercijalniji album u karijeri – „Murder Ballads“, s koga su se izdvojili dueti s britanskom rok pevačicom Pi Džej Harvi (PJ Harvey) – „Henry Lee“, i s australijskom pop pevačicom Kajli Minog (Kylie Minogue) – „Where the Wild Roses Grow“. Bend je poznat i po singlovima: „The Mercy Seat“, „Do You Love Me?“, „Fifteen Feet of Pure White Snow“, „The Ship Song“.
Frontmen grupe, Nik Kejv, doprinosi kultnom statusu benda svojim bogatim umetničkim angažmanom; pored toga što je muzičar, tekstopisac i pesnik (objavio je jedan roman i četiri knjige pesama), radio je muziku za nekoliko filmova Vima Vendersa u kojima se i pojavljivao kao poseban gost: „Nebo nad Berlinom“, „Do kraja sveta“, „Duša čoveka“, „Tako daleko a tako blizu“, kao i za filmove „Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa“ i „Ponuda“, za koji je napisao i scenario.
Publiku koja će doći na koncert 4. juna u Beogradskoj areni očekuju nove i stare numere ove čuvene grupe.
Podsetimo se za kraj diskografije ove grupe:

  • From Her to Eternity (1984)
  • The Firstborn Is Dead (1985)
  • Kicking Against the Pricks (1986)
  • Your Funeral, My Trial (1986)
  • Tender Prey (1988)
  • The Good Son (1990)
  • Henry’s Dream (1992)
  • Let Love In (1994)
  • Murder Ballads (1996)
  • The Boatman’s Call (1997)
  • No More Shall We Part (2001)
  • Nocturama (2003)
  • Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus (2004)
  • Dig, Lazarus, Dig! (2008)

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.