Objavljena godišnja lista najbogatijih muzičara

Kada su u pitanju zarade u prethodnoj godini, svakako da su tradicionalno najprecizniji izveštaji poznatog časopisa "Forbes". I ovoga puta ovaj eminentni magazin objavio je svoje podatke, a nas, naravno, najviše interesuju ljudi iz muzičkog sveta. U pitanju su najveće zarade muzičara u periodu od juna 2009. do juna 2010.
Sasvim očekivano, na vrhu ove liste nalaze se irske zvezde, grupa "U2". Oni su zahvaljujući svojoj dosad neviđenoj turneji "360", koja uzgred još nije završena, u pomenutom periodu inkasirali celih 130 miliona dolara. Da ne bude zabune, s obzirom na to da je ovo jedna od najskupljih turneja ikada, zvanična zarada je mnogo veća (osamdesetak koncerata do sada, od kojih je svaki prosečno doneo po 2,5 miliona dolara, pa vi računajte sami), ali ostatak zarade troši se na skupocenu opremu i transport u čak 120 šlepera. Eto, nešto je i preteklo…
Na Forbsovom zvaničnom sajtu može se naći komentar urednika magazina da ogroman udeo u zaradama imaju veterani, koji su toliko godina prisutni na sceni da bez problema mogu da se pojave na saundtreku za film "Povratak u budućnost". Zanimljiva konstatacija koju potkrepljuje drugo mesto ove liste. Na njemu se nalaze legendarni Australijanci, bend "AC/DC", sa zaradom od 114 miliona dolara. Ona je ostvarena najviše zahvaljujući povratničkoj turneji "Black Ice". Njima je svaki nastup doneo u proseku oko dva miliona. Sića.
Treće mesto pripada zanosnoj Bijons sa zarađenih 87 miliona zelenih novčanica. Ona je, doduše, više od polovine te sume zaradila svojim reklamnim kampanjama, kao i od prihoda svoje modne kuće, ali i to se računa. Na četvrtom mestu je još jedna živa legenda – Brus Springstin (Bruce Springsteen), koji je, opet najviše zahvaljujući velikoj turneji, inkasirao 70 miliona dolara. Kapa dole za velikana. Na petom mestu je osoba kojoj su samo pre godinu dana predviđali neslavan kraj karijere. Britni Spirs je ipak sve iznenadila i svojom turnejom i bogatim ugovorima obezbedila sebi lepu svotu od 64 miliona dolara. Ova lista nijedne godine ne može da prođe bez najpopularnijeg hiphopera – Džej Zija (63 miliona).
Sedmo mesto pripada stalno spominjanoj Lejdi Gagi, koja je za kratko vreme najveći deo od 62 miliona zaradila zahvaljujući unosnim reklamnim kampanjama. Odmah za vratom joj je i vanvremenska Madona sa 58 miliona dolara. Ona je takođe starosedelac na ovim listama, a najvećim delom zarađuje od autorskih prava. Tako je to u svetu. Deveti je Kevi Česni, koji već godinama nema konkurenciju među kantri pevačima (50 miliona). Deseto mesto dele s identičnom zaradom od 48 miliona dolara grupe "Coldplay" i "Black Eyed Peas".
Nama jedino ostaje da maštamo o tome šta bismo mi uradili s tolikim novcem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.