Obojeni program: Kad se neko nečem dobrom nada

Obojeni program je osnovan početkom osamdesetih godina u Novom Sadu od strane nekoliko mladih ljudi koji su svoj životni i muzički izraz definitivno prepoznali u zaraznoj energiji panka i muzici new wave bendova tipa The Fall, Television, Magazine, Gang of Four, Joy Division… formirajući tadašnju novosadsku new wave scenu zajedno sa grupama Boye, La Strada, Luna i Grad.

Od samog početka O. P. je insistirao na pronalaženju svog autentičnog, nezavisnog zvuka, te je prva ploča „Najvažnije je biti zdrav“ izašla tek 1990. godine, nakon 10-tak godina postojanja grupe, ali za prvu nezavisnu ex-YU izdavačku kuću iz Zagreba – „Search&Enjoy“.

Uprkos teškim uslovima za opstanak jedne alternativne muzičke grupe, u narednim godinama, O. P. je uspeo da objavi i promoviše još 6 albuma, trudeći se da ide u korak sa najboljima na svetskoj sub-pop sceni koliko god je to tehnički bilo ostvarljivo.

O. P. je tokom više od dvadeset godina postojanja imao na stotine samostalnih koncerata i nastupa na muzičkim festivalima, i sarađivao je sa raznim umetnicima i umetničkim grupama iz oblasti pozorišta, filma, stripa, književnosti… 2004. godine singl sa najnovijeg albuma „Da li je to čovek ili je mašina“ pojavljuje se kao soundtrack za film „Žurka“, reditelja Aleksandra Davića.

O. P. je prvi bend sa ovih prostora koji se pojavio na MTV-u u emisiji „120 minutes“ – 1993. godine – i jedini koji je imao čast da bude prezentiran od strane John Peela u njegovim radio emisijama (na BBC Radio) i na njegovoj playlist 2002 . godine. 2003. godine bend se pojavio kao predgrupa britanskom bendu Placebo na njihovom beogradskom koncertu.

Sedmi studijski album je snimljen u Holandiji u analognom studiju „Sing Sing“, u proleće 2004. godine, a objavljen je 01. jula 2005. godine za izdavačku kuću URBANS. Na novom albumu „Da li je to čovek ili je mašina” nalazi se sedam novih pesama O. P-a, osam remixa tih pesama napravljenih od strane različitih Đ-eva i jedna bonus pesma – „Obećaj mi, molim te“, koja je pratila promociju Kebrine poslednje knjige istog naziva i koja je deo zavere „Transbalkanske dezorganizacije“.

Proteklih godina kroz bend je prošlo na desetine različitih muzičara. Jedini član iz originalne postave benda je Kebra – glavni vokal i autor ponekad emotivno obojenih, ponekad politički angažovanih minimalističkih tekstova. Njegov glas i tipičan način pevanja postali su u velikoj meri zaštitni znak ovog benda. Sastav danas čine Bebec i Ljuba na bas gitarama, Cina na bubnjevima i vokal benda, Kebra.

Posetite oficijalni sajt grupe Obojeni program.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.