U trendu

Partibrejkers: Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom?

Grupa „Partibrejkers“ smatra se jednim od najboljih rok bendova na području bivše Jugoslavije.

Grupu su osnovali avgusta 1982. godine pevač Zoran Kostić Cane, bubnjar Goran Bulatović Manza, gitarista Nebojša Antonijević Anton i gitarista Ljubiša Kostandinović. Manza i Ljuba su svirali zajedno u grupi Republika, a Anton je u drugoj polovini sedamdesetih svirao u grupama BG 5 (Sa Ivicom Vdovićem i Bojanom Pečarom), Butik i Šine. Shodno svom razuzdanom ponašanju i po Canetovom doživljaju samih sebe, a u Manzinom prevodu, nazvali su se Partibrejkers (Žurkolomci).

Svoje misli su odmah počeli da poručuju jasnim tekstovima, oštrim melodijama i iskrenim buntovničkim stavom koji je prepoznao veliki broj mladih sredinom ’80-ih godina. Njihovi demo snimci, pesme „Hiljadu godina” i „Večeras” postale su himne omladine tadašnje Jugoslavije.

Partibrejkersi u svojoj karijeri imaju zabeleženo dosta nastupa širom ex-yu prostora. Osim u Srbiji, koncerti po Hrvatskoj i Sloveniji su pokazali da ih tamošnja publika rado dočekuje, a zajednički nastup sa Čak Berijem-em u Zagrebu je svakako jedan od najbitnijih momenata u karijeri benda. Partibrejkersi su bili i predgrupa slavnom kultnom bendu Motorhead. Rado su nastupali i punili velike sale u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Americi i Kanadi…

Partibrejkersi su sa članovima EKV-a i Električnog orgazma formirali antiratnu grupu Rimtutituki, koja je snimila samo jednu pesmu ,,Slušaj ‘vamo“. Ona je promovisana 8. marta 1992. godine na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. Rat i teško vreme su našli mesto u njihovim budućim albumima.

Grupa je imala još jednu pauzu sredinom devedesetih, tokom koje su mnogi očekivali da će prestati sa radom. Ipak, početkom 1996. grupa nastavlja gde je stala, u prilično izmenjenom sastavu. Izdali su kompilacijski album, a koncerti, koje su održavali u narednom periodu, pokazuju da im popularnost ni za trenutak nije opala.

Monografija grupe Partibrejkers pod naslovom „Srce kuca tu je” objavljena je 2010. godine. U monografiji se na 166 strana nalaze tekstovi svih pesama iz bogate diskografije Partibrejkersa, intervjui sa Zoranom Kostićem – Canetom i Nebojšom Antonijevićem – Antonom, kao i više od 200 fotografija.

Koncertom održanim u prepunoj beogradskoj Hali sportova u martu 2012. godine, Partibrejkers su obeležili tri decenije rada i dokazali da i posle toliko godina mogu da pokrenu uspavane mase i da njihova muzika nije odraz samo jednog vremena.

Frontmen Partibrejkersa je poznat i po britkom humoru koji se prepričava nadaleko mlađim generacijama. Osim Canetovih bisera, čuveni su i njegovi citati u kojima poziva svoju publiku da budu svoji, jedinstveni i da se ne pokoravaju sadašnjem sistemu.

  • Imaš li nešto vredno zbog čega brineš? Do čega ti je stalo? Šta je to što ne daš drugom, što je namenjeno samo onom koga voliš? Kako da živiš svoj život kad se u njemu mešaju mnogi tuđi životi? Ko su svi ljudi koji žive pored nas,ko smo mi živeći pored njih? Ličim sebi na pseto koje laje na ono što mu se od otetog daje.
  • Prestao sam da čitam novine. Jedino bacim oko u prolazu na naslovne strave. Ne znam koliko će to još da me drži. Hoću da usporim vreme,da sačuvam sebe da bih mogao da služim onom do sebe. To nije žrtva, to je cena mog života. Ja sam dobrovoljac u službi slobode.
  • Ono najbolje u nama dolazi u sukob sa okolinom da bi dokazalo svoju vrednost. To je naš napor da nas ne zgazi čopor koji ne gleda ispred sebe kuda ide. Nameće nam se istrošenost i ishlapelost ideja koje umiru i vuku nas za sobom. Život se ukalupljuje i uglupljuje, nestaje elana i poleta, a bez toga nema dometa. Gde je životna inspiracija. Napor ima smisla samo ako ima cilj.
  • I gde smo sad? Negde izgubljeni na putu do sopstvene normale. Lepota, sreća, zadovoljstvo života, gde su nestali? Prodati smo u bescenje tehnološkoj prolaznosti čiji je moto: „Služi gazdu, a na sebe zaboravi”. Vrata su nam otvorena, imanje nam nije ograđeno, po njemu lutamo neznani sami sebi. Ostaje nam samo poniženje i osveta. A znamo da strast usporava duhovni rast. Ovozemaljski život je kvalifikacija za nebo.
  • Mi smo taoci naše jadne i bedne stvarnosti. Život nam se odvija između dve vatre, ne dozvolimo sopstvenom kukavičluku da nas satre.

https://www.youtube.com/watch?v=gDYtDBxGV0I

Bend trenutno završava materijal za novi studijski album. Takođe, snima se film o pripremi ploče koja će se najverovatnije pojaviti početkom iduće godine.

Zvanican sajt: Partibrejkers.rs

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.