najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Piloti: Ne veruj u idole

Grupa Piloti nastala je od muzičara iz grupe Kako, a u prvoj postavi bili su vođa grupe Zoran Lesandrić Kiki (vokal, gitara), Dragan Andrić (bas), Goran Bogićević (gitara) i Nenad Atanasijević (bubnjevi).

Svoj prvenac „Piloti“ objavili su 27 Avgusta 1981 godine za PGP RTB u produkciji Dragana Jovanovića. Album je snimljen u studiju SM a sve aranžmane uradila je grupa. Muziku za kompletan album uradio je Zoran Lesandrić kao i sve tekstove osim „Imam diplomu“, „Svi smo mi ponekad anđeli“ i „Veseli momci“ koje je napisao zajedno sa Goranom Bogićevićem. Pored navedenih pesama izdvaja se mega hit „Ne veruj u idole“ koji je objavljen skoro na svim kompilacijama vezanih za New Wave period, „Nina“ i „Novo odelo“. Posle velikog uspeha prvog albuma već 20 Aprila 1982 godine grupa objavljuje svoj drugi album „Dvadeset godina“ za PGP RTB. Album je snimljen u studiju „Plava Šupa“ od 28 Februara do 4 Aprila pod palicom Dragana Vukićevića u produkciji Saše Habića. Sve tekstove i muziku napisao je Kiki a aranžmane je uradila grupa.

Krajem 1982 godine Piloti su započeli snimanje trećeg albuma „Zvuci civilizacije“ koji nikad nije objavljen zbog odlaska Kikija u vojsku i raspada grupe. Povratak na scenu nastao je krajem 84 i početkom 85 godine u novoj postavi. Pored Kikija novi članovi benda su postali Zoran Obradović Ćera (bubnjevi), Safet Petrovac Saja (gitara) i Miško Plavi (bas). U ovoj postavi objavili su svoj treći album „Kao ptica na mom dlanu“ 25 Maja 1987 za PGP RTB u produkciji Dušana Petrovića Šaneta. Kao i na prva dva albuma muziku i tekstove napisao je Kiki osim pesama „Noć čeka nas“ zajedno sa Goranom Bogićevićem i „Pišem po zidu“ sa Ilijom Stankovićem. Sa albuma pored pesme „Kao ptica na mom dlanu“ koja je postala jedan od najvećih hitova te godine izdvojio bih pesme „Kada sanjamo“, „Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve“ i „Devojka bez imena“.

Svoj četvrti album „Osmeh letnje noći“ objavili su 1988 godine za PGP RTB po prvi put u sopstevnoj produkciji.Muziku i tekstove napisao je Kiki Lesandrić a aranžmane je uradila grupa. U toku 1989 godine grupu je napustio Saja a grupi se pridružio kao stalni član Kikijev brat Bane Lesandrić (bas i akustična gitara, prateći vokali).

1990 godine za PGP RTB objavljuju svoj peti album „Neka te bog čuva za mene“ u sopstvenoj produkciji. Sve tekstove napisao je Kiki kao i muziku osim pesama „Jedino što nam ostaje“ obrada Pit Townshenda i „Tihi, tiho“ za koju je muziku napisao Bane Lesandrić. Specijani gost na albumu bio je Goran Bregović koji je odsvirao solo gitare u pesmi „Tiho, tiho“ kao i Jovan Maljoković (saksofon), Darko Grujić (prateći vokali) i Jelena Galončić (prateći vokali).

1991 PGP RTB objavio je kompilaciju najvećih hitova grupe Piloti na kojoj su se našli najveći hitovi grupe sa prvog, trećeg, četvrtog i petog albuma.

1993 godine za PGP RTS-Komunu objavljuju album „Zaboravljeni“ iz istoimenog filma. Album su producirali Kiki, Laza Ristovski i Miško Plavi. Muziku i tekstove napisao je Kiki Lesandrić osim „Spavaju li oči nebeske“ Marina Tucaković i Goran Bregović i „Zaboravljeni“ Laza Ristovski. Na albumu su gostovali Goran Bregović, Marko Nafta, Nenad Stefanović Japanac, Bata Božanić i drugi. U periodu od 1993 do 1996 Kiki Lesandrić je radio na velikom broju albuma naših muzičara da bi povratak usledio na festivalu Budva ’96 godine sa pesmom „Neverna si“, i u novembru iste godine godine objavljuju svoj poslednji album „Dan koji prolazi zauvek“ za Komunu u produkciji Kikija Lesadrića i Igora Borojevića. Pored starih članova na ovom albumu u grupi su bili: Nenad Stefanović Japanac (bas), Nenad Jelić (udaraljke, vokal) i Ana Popović (gitara).

Piloti su od 1997. godine privremeno prestali sa radom, a 2010. godine održali su seriju koncerata širom Srbije.

Posetite Fejsbuk stranicu grupe Piloti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike