U trendu

Preminula francuska kulturna ikona Žilijet Greko (video)

Umrla je pevačica Žilijet Greko, kulturna ikona i muza francuskih egzistencijalista posle Drugog svetskog rata, javljaju danas francuski mediji.

Umrla je u 94. godini u svojoj kući u Ramatijelu, u južnoj Francuskoj, u blizini Sen Tropea.

Kako navodi AP, sa izražajnim očima nasleđenim od svojih grčkih predaka, dubokim, hrapavim glasom, zahvaljujući dugogodišnjem pušenju, obučena u crno, učinila je tokom svoje karijere duge sedam decenija besmrtnim neke od najpoznatijih francuskih pesama, kao što su klasici „Pod pariskim nebom“ i „Mrzim nedelje“.

Žilijet Greko rođena je 7. februara 1927. u Monpeljeu, a posle usamljenog detinjstva, sa odsutnim ocem i bez ljubavi majke, kako je sama rekla u jednom dokumentarnom filmu, predala se boemskom načinu života intelektualaca u posleratnoj Francuskoj.

Počela je kao glumica u Parizu 1946. godine, gde je na umetničkoj Levoj obali upoznala, između ostalih, i filozofa Žan-Pol Sartra, koji je za nju izrekao čuvenu rečenicu da „u svom glasu imali milione oesama“.

Upoznala je mnoge pisce i umetnike tog doba, kao što su Alber Kami, Žak Prever, Žan Kokto i Boris Vijan, kada je i dobila nadimak „muza egzistencijalizma“.

Sredinom 1940-ih godina, romanopisac Remon Keno i filozof Žan-Pol Sartr napisali su pesme „Si tu t“imagines…“ i „La Rue des Blancs-Manteaux“, koje su Žilijet Greko donele prvi uspeh u blistavoj karijeri.

Prekretnica u njenoj karijeru bila je susret sa Seržom Genzburom kasnih 1950-iz godina, tada mladog muzičara koji je reviktaizovao francusku popularnu muziku. Od 1959, sledećih pet godina pisao je pesme za nju, koje su bile opšte prihvaćene i cenjene.

Pevala je i pesme Žaka Prevera, Bertolda Brehta, Borisa Vijana, Fransoaz Sagan…

Bila je politički angažovana, posebno u vreme pobune i demonstracija 1968.

Posle duge veze sa američkim džez-trubačem Majlsom Dejvisom, Žilijet Greko je imala nekoliko brakova, sa glumcem Filipom Lemero, s kojim im ćerku, zatim sa takođe glumcem Mišelom Pikolijem i na kraju sa Žerarom Žuaneom, od 1988. do njegove smrti 2018.

Među njenim najpoznatijim šansonama su i „Parlez-moi d“amour“, „Paris Canaille“, „Ačordeon“ i „Je suis comme je suis“.

Žilijet Greko je 2015. održala oproštajnu turneju koju je nazvala „Merci“ (Hvala) i koja je trajala godinu dana.

Glumila je u filmovima „Orfej“ (1950) Žana Koktoa i „Dobar dan, tugo“ (1958) Ota Premingera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.