Preminuo Ajzak Hejz

Čuveni američki soul pevač Ajzak Hejz (Isaac Hayes) nedavno je preminuo u 65. godini u svojoj kući u Memfisu, Tenesi. Višestruki dobitnik Gremi nagrade, kao i nagrade Oskar za tematsku pesmu filma "Shaft" iz 1971. godine umro je od, kako se pretpostavlja, srčanog udara. Hejzovi rođaci pronašli su njegovo beživotno telo pored sobne trake za trčanje.
Hejz je bio višestruko talentovan muzičar koji je izvrsno pevao, svirao, komponovao, aranžirao, producirao i pisao pesme. Bio je pokretačka snaga izdavačke kuće "Stax Records" zajedno s partnerom Dejvidom Porterom (David Porter) tokom ranih šezdesetih. U tom periodu napisao je pesme "You Don’t Know Like I Know", "Soul Man", "When Something Is Wrong with My Baby" i "Hold On I’m Comin".
Godine 1967. Hejz samostalno izdaje debi album pod nazivom "Presenting Isaac Hayes" s dominantnim džez zvukom, ali on loše prolazi kod publike. To ga nije obeshrabrilo pa krajem šezdesetih lansira svoju muzičku karijeru soul albumom "Hot Buttered Soul", nakon koga slede dva prilično uspešna albuma – "The Isaac Hayes Movement" i "To Be Continued" iz 1970. godine.
Nedugo zatim počinje da se bavi i filmskom muzikom. Najveći uspeh postiže 1971. godine temom za film "Shaft", koja mu donosi Oskara za najbolju originalnu pesmu i dve Gremi nagrade. Treću Gremi nagradu dobija za dvostruki album "Black Moses", koji je takođe izašao 1971. Godine 1973. izdaje dupli živi album – "Live At Sahara Tahoe", kojim je ostvario umeren uspeh, a posle toga sledi album "Joy".
Godine 1974. Hejz snima saundtrek albume za filmove "Three Tough Guys" i "Truck Turner", u kojima ima i manje uloge. Režiser Kventin Tarantino (Quentin Tarantino) iskoristio je muziku s albuma "Truck Turner" u svom filmu "Kill Bill". Hejz je 2002. godine uvršten u "Rock’n Roll" hol slavnih.
Ljubitelji TV serije "South Park" znaju da je Hejz od 1997. do 2006. godine pozajmljivao glas Šefu, jednom od glavnih junaka ove serije. Tokom osamdesetih i devedestih Hejz je imao i manje uloge u filmovima "Escape from New York", "I’m Gonna Git You Sucka", "Prime Target", "Robin Hood: Men in Tights" i "Johnny Mnemonic". Imao je i zapaženu ulogu u poznatoj TV seriji "Poroci Majamija" ("Miami Vice.").
Hejz je bio i priznati humanitarni radnik. Za svoj doprinos brojnim fondacijama nekoliko puta je i nagrađen. Imao je 12 dece, 14 unučadi i čak tri praunučeta. S četvrtom ženom dobio je sina 2006. godine. Bio je i jedan od najpoznatijih poklonika sajentologije.
Nedavno je završio rad na filmu "Soul Men", u kom igra i komičar Berni Mek (Bernie Mac), koji je takođe preminuo pre nekoliko dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.