Red Hot Chili Peppers

Jedna od najvećih alternativnih grupa svih vremena osnovana je 1983. godine. Njen osnivač je vokal grupe Entoni Kidis. On i basista Majkl Balzari, kao i gitarista Hilel Slovak i bubnjar Džek Ajrons bili su članovi grupe od samog početka. Ovaj bend je na početku bio karakterističan po nacionalnoj različitosti, budući da je Balzari iz Australije, a Slovak iz Izraela.

Prvi albumi ovog benda bili su prilično neopaženi od strane javnosti. Veliki problemi Slovaka sa drogom i Ajronsa sa optužbama za seksualno zlostavljanje obožavateljki – činili su bend nestabilnim. Slovak je 1988. godine umro od prevelike doze kokaina, a Ajrons je ubrzo napustio bend i tražio drugi angažman (kasnije je postao bubnjar grupe „Pearl Jam“).

Nov bubnjar „Pepersa“ postao je Čad Smit, a gitarista – Džon Frušient. Sve do 1989. godine, bend nije imao većih uspeha. Album „Mother“s Milk“, izdat upravo te godine, imao je manji komercijalni uspeh i bio je znak da je bend krenuo pravim putem. Godine 1991. „Pepersi“ izdaju album „Blood Sugar Sex Magik“, koji je prodat u preko dva miliona primeraka i koji je sadržao velike hitove – „Under the Bridge“ i „Give It Away“.

Godine 1993. bend ponovo menja gitaristu i u grupu dolazi tada već uspešni gitarista Dejv Navaro. Turneja koju je grupa imala te godine bila je veoma uspešna i članovima je donela puno energije za dalje poduhvate. Vudstok je 1994. godine ostao obeležen upravo ovom grupom, pošto su se njeni članovi pojavili i svirali u kostimima sijalica.

Balzari i Navaro počeli su da prave solo materijal i obojica su napustili grupu; međutim, Balzari se vraća da završi album „Californiacation“, koji je postigao veliki uspeh. Veliki hitovi – „Around The World“, „Otherside“, „Aeroplane“ i mnogi drugi – učinili su ovu grupu veoma prihvaćenom i popularnom. Postala je poznata po divnim baladama.

Poslednji album ovog benda publikovan je 2002. godine, a prethodio mu je singl „By The Way“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.