U trendu

Saradnja Nišvila i Kaunas džez festivala

Zahvaljujući kontaktima uspostavljenim pre dve godine u Kini i međusobnim posetama direktora „Nišvila“ i „Kaunas džez festivala“ tokom prošle godine, niški sastav „Eyot“ nastupiće 30. aprila na festivalu u Litvaniji, dok će litvanski sastav „Silent Blast“ učestvovati na ovogodišnjem niškom džez festivalu.

Letove i honorara sastava „Silent Blast“, posredstvom „Kaunas džez festivala“, plaćaju Ministarsvo za kulturu Litvanije i Litvanski savet za kulturu, dok „Nišvil“ pokriva kompletne troškove odlaska i nastupa sastava „Eyot“.

Grupa „Eyot“ je inače nedavno objavila novi – četvrti album „Innate“ u izdanju njujorške izdavačke kuće „Ninety and Nine Records“, kao i singl – spot za numeru „Veer“.

Album je sniman jesenas u Čikagu u studiju „Electrical Audio“, snimatelja i producenta Stiva Albinija koji je sarađivao sa bendovima „Nirvana“, „Pixies“ i „Mogwai“, sa PJ Harvijem, a poznat je i po tome što je zadržao analogni način snimanja, odnosno bez korišćenja računara.

„Innate“ je snimljen i izmiksovan za tri dana, a mastering je radila Šeli Stefans (Beck, Makaya McCraven).

Pijanista i kompozitor Dejan Ilijić kaže da je kompozicija „Veer“ odabrana kao prvi singl, jer najviše povezuje novi album sa prethodnim radom grupe.

„Samo ime je igra reči – osnovno značenje je nagla promena pravca, što se može i čuti u kompoziciji, a izgovor je jasan i mi ga povezujemo sa Lepenskim Virom, kome je i posvećena. Zapravo, ceo koncept albuma je takav da predstavlja posvetu balkanskom podneblju, preko imena kompozicija do njihove strukture, melodija, harmonije i ritma“, kaže lider „Eyota“.

Sastav „Silent Blast“ čine neki od najboljih mladih litvanskih muzičara, studenti desetogodišnje škole „Vilnius Balys Dvarionas“, a predvodi ih istaknuti saskofonista Vitautas Labutis, koji je i sam pohađao tu džez akademiju na kojoj danas predaje.

Labutis kaže da je veoma svestan koliko mladim muzičarima znače nastupi sa iskusnim džezerima, ali i da ta saradnja istovremeno veoma pozitivno utiče i na njegovu kreativnost.

Kvintet „Silent Blast“ čine još i klavirista Domas Žeromskas, basista Nojus Drasutis, bubnjar Jonas Filmanavičius i pevačica Kotrina Juodzevičiute koje je prošle godine oduševila i širu televizijsku publiku kao pobednica takmičenja „Glas Litvanije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar