Srbija izabrala Jelenu

Srbija je rekla svoje! Jelena Tomašević ide na „Eurosong“. Popularna pevačica predstavljaće našu zemlju na takmičenju za „Pesmu Evrovizije“, koje će se održati u „Beogradskoj areni“ 24. maja.
U ne baš preterano jakoj konkurenciji Jelena je ujedinila publiku i stručni žiri i zasluženo pobedila na „Beoviziji“ s pesmom Željka Joksimovića „Oro“. Ova skromna devojka prelepog glasa probaće da ponovi prošlogodišnji uspeh Marije Šerifović i tako zadrži evropski konvoj još jednu godinu u Beogradu. Da se malo osvrnemo na samo takmičenje.
Već prvog dana bilo je jasno da je kvalitet pesama nešto slabiji i da neće biti problem odabrati deset najboljih. Najviše su pokazali, pored već pomenute pobednice, Aleksa Jelić i simpatična eks-tapirka Ana Štajdohar s pesmom „Beli jablan“, koji su bili pravo iznenađenje za publiku. Ana i Aleksa su finalne večeri dobili nagradu za najbolji scenski nastup. Tu su još i prelepe devojke iz „Bjuti Kvins“ s odličnom numerom „Zavet“ (nagrada za najbolji aranžman). Za mene možda najprijatnije iznenađenje predstavlja nastup Cvete Majtanović s pesmom „Iznad nas“. Nagradu za najbolje debitante poneli su neobični i veseli „Drum ‘n’ zez“, koji su nam se predstavili pesmom „Dunav“.
Da definitivno ne možemo bez skandala nagovestilo je prvo veče, a sve je kulminiralo narednog dana. Ja ću samo reći da je zaista u najmanju ruku čudno da dobitnici nagrade za najbolju interpretaciju – grupa „Negativ“ (Jelena Tomašević je takođe dobila tu nagradu), i za najbolji tekst – grupa „Zana“, ne prođu čak ni u finale! Jelena iz „Zane“ je na finalnoj večeri odbila da primi nagradu, poklonivši je žiriju, jer, kako reče, „oni će znati šta treba da rade s njom“.
Pored najbolje pesme, izabran je i voditeljski par koji će se javljati iz bekstejdža na „Eurosongu“. To su Branislav Katić i Kristina Radenković. Opšte je mišljenje da oba voditeljska para „Beovizije“ nisu baš dorasla zadatku. Uz često zamuckivanje i zbunjivanje, najviše je paralo uši povremeno mešanje padeža i ispadi tipa „devet boda“. No, imaju vremena da se konsoliduju i sakupe samopouzdanje do 24. maja.
Iz revijalnog dela polufinalne večeri izdvojio bih najdirljiviji trenutak i svakako najveći aplauz za nagradu za životno delo, koja je posthumno dodeljena Tošetu Proeskom. Bez komentara. Samo bol u grudima…
Dodeljena je i nagrada za pevača godine – Sergeju Ćetkoviću, a za grupu godine zasluženo je izabran „Van Gog“. Bez sumnje, vredna pomena je i nagrada za najhumaniju akciju godine – „Veliko srce“, koja je pripala Ivanu Plavšiću. Manifestaciju je zatvorila, a ko bi drugi, Marija Šerifović svojim mini-koncertom uz neizbežnu „Molitvu“. Za kraj ostaje poziv da dođemo u što većem broju 24. maja u „Beogradsku arenu“ i pokažemo Evropi i svetu kakvi smo domaćini.
Konačan redosled „Beovizije“

  1. Jelena Tomašević – "Oro" (24 boda)
  2. Aleksa Jelić i Ana Štajdohar – "Beli jablan" (20)
  3. Bjuti Kvins (Beauty Queens) – "Zavet" (16)
  4. Beti Bup (Betty Boop) – "Kvar" (13)
  5. Studio Alektrik i Cveta Majtanović – "Iznad nas" (11)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.