„The Australian Pink Floyd Show“ u Beogradu

We don’t need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teachers! Leave them kids alone!
All in all it’s just another brick in the wall.
All in all you’re just another brick in the wall…


Jedan od najpoznatijih "tribute" bendova engleske grupe "Pink Floyd" – australijska grupa "The Australian Pink Floyd Show" ("TAPFS"), održaće koncert u Beogradu 4. februara u Centru "Sava" s početkom u 21 čas. Grupa "TAPFS" već 20 godina uspešno izvodi obrade čuvene grupe "Pink Floyd" u svom vrlo prepoznatljivom stilu. Počeli su 1988. godine u Adelejdu i sada nastupaju širom sveta u velikim koncertnim arenama i publici pružaju kompletan audio-vizuelni doživljaj.
Grupa "The Australian Pink Floyd Show" svirala je na Prvoj međunarodnoj konvenciji "Pink Floyd" fanova na Vembliju 1993. godine, a imali su i tu čast da budu jedini "Pink Floyd" tribjut bend koji je 1996. godine nastupao na proslavi 50. rođendana Dejvida Gilmora (David Gilmour), pevača i gitariste čuvenog benda. Tom prilikom su čak i svirali zajedno na sceni s još nekoliko originalnih članova benda – Ričardom Rajtom (Richard Wright) i Gajem Pratom (Guy Pratt), koji se oženio Rajtovom ćerkom i koji je zamenio Rodžera Votersa (Roger Waters) za basom. Tako su postali i jedina "Pink Floyd" tribjut grupa koja je ikada svirala s nekim od članova originalnog benda.
Takođe, "TAPFS" su jedini "Pink Floyd" tribjut bend koji je nastupao u londonskom Royal Albert Hal-u. Poslednji put, u maju prošle godine, koncert je bio potpuno rasprodat, a navodno mu je prisustvovao i sam Rodžer Voters. Nastupali su i na najpoznatijim svetskim muzičkim festivalima. Pre deset godina svirali su na akustičnoj bini na Glastonberiju, a 2004. su u Liverpulu napravili fenomenalnu izvedbu "Pink Floyd" albuma "The Dark Side of the Moon", koju su kasnije objavili kao dvostruki koncertni DVD.
Godine 2005. tokom dvonedeljne turneje obišli su Južnu Ameriku, a 2007. su svirali na nizu evropskih festivala, uključujući Švedsku, Maltu i Nemačku. Nastup na Malti bio im je jedan od najuspešnijih u karijeri – svirali su pred rasprodatim stadionom koji prima 20.000 ljudi, a organizatori kažu da je još 8.000 ljudi ostalo pred ulazom. Krajem prošle godine ponovo su otišli na turneju po Latinskoj Americi, a krajem 2008. u SAD i Kanadu.
Nastupi po Severnoj Americi obeležili su finale turneje nazvane "Best of The Wall" (najbolje s albuma "The Wall"). Otkad su je započeli, u februaru 2008. godine, nastupali su u Španiji, Luksemburgu, Poljskoj, Norveškoj, Češkoj i Izraelu. "The Australian Pink Floyd Show" su specijalizovani za žive svirke, pa su tokom leta 2008. ponovo nastupali na festivalima širom Evrope. U septembru su svirali u Ukrajini i Slovačkoj.
Na poslednjim koncertima "TAPFS" ne samo da izvode originalnu "Pink Floyd" muziku nego imaju i psihodelični lajt-šou po uzoru na svetlosne efekte koje je "Pink Floyd" koristio za svoje svetske turneje 1987. i 1994. godine. Na nastupu koriste i okruglo platno na kome se pomoću "pametnih svetala" projektuju efekti. Tokom svakog dvoipočasovnog koncerta na platnu se prikazuju filmovi i animacije, dok svetla i laseri pretvaraju binu, ali i deo za publiku, u pokretnu masu boje. Koncerti su umnogome napravljeni po uzoru na koncerte originalnih Flojda, ali izmenjeni tako da uključe i tipičan australijski duh i humor.
Obično nastupaju u formatu sat vremena svirke, pa prekid od 20 minuta, pa još sat vremena svirke. Često na bis izvode hitove "Comfortably Numb" i "Run Like Hell". Ponekad na koncertu odsviraju po ceo jedan album Flojda, obično tokom prvog seta. Do sada su tako izvodili albume "Dark Side of the Moon", "Animals", "Wish You Were Here", a na aktuelnoj turneji album "The Wall". Kada ne izvode ceo album, sviraju pesme iz svih perioda grupe "Pink Floyd". U poslednje vreme počeli su da na koncertima koriste i elemente teatra, kao kada pevač grupe sedi u fotelji i gleda televiziju dok izvodi pesmu "Nobody Home" – aluzija na film "The Wall".
Za one koji možda ne znaju "Pink Floyd" je engleski rok bend nastao tokom šezdesetih godina prošlog veka. Poznati su po psihodeličnoj rok muzici i filozofskim tekstovima. Grupu je osnovao Sid Beret (Syd Barrett) zajedno s studentima politehničke akademije Nikom Mejsonom (Nick Mason), Rodžerom Votersom (Roger Waters), Ričardom Rajtom (Richard Wright) i Bobom Kloseom (Bob Klose). Bareta je uskoro zamenio Dejvid Gilmor (David Gilmour). Najveći uspeh postigli su konceptualnim albumima "The Dark Side of the Moon" (1973), "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977) i "The Wall" (1979).
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.