najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tri decenije „Jahača magle”

Posle velikog uspeha drugog studijskog albuma „Sa druge strane jastuka” (tiraž 360.000) Bajaga i Instruktori, u leto 1986. našli su se pred izazovom zvanim treći album, po mnogima prelomni u muzičkoj karijeri.

Posle 500 sati snimanja u čuvenoj „Petici”, beogradskom studiju, sa brojnim gostima, uglednim instrumentalistima i pevačima, početkom septembra iste godine za kuću PGP RTS izdat je album „Jahači magle”.

Pesme sa ovog izdanja poput „Ja mislim 300 na sat”, „Samo nam je ljubav potrebna”, „442 do Beograda”, „Rimljani” i danas su rado slušane, a album je dostigao za tadašnje uslove velike Jugoslavije respektabilan tiraž od 260.000 prodatih primeraka ploča i kaseta.

I sami muzičari imali su tremu i odgovornost da se ne „obrukaju” posle ostvarenog uspeha sa prva dva albuma („Pozitivna geografija” iz 1984. i „Jastuk” iz 1985).

Prema rečima frontmena Momčila Bajagića, to je bio poseban svirački album benda koji je imao iza sebe po 200 koncerata godišnje. „Mislim da nam je to tehnički i zvučno najbolje snimljen album. Nismo težili da bude komercijalan i mejnstrim, a bio je uspešan i pružio je mogućnost da nastavimo da radimo dalje”, kaže on, a saopštava izdavačka kuća Longplej.

Na albumu su gostovali gitaristi Rajko Kojić (eks „Riblja čorba”), Duda Bezuha („Zona B”) i Jane Parđovski („Džakarta”), basista Bata Božanić, saksofonista Neša Petrović… Josipa Lisac je bila gostujući vokal u numeri „Ja mislim 300 na sat”.

Ujedno to je bio poslednji album sa Dejanom Cukićem u Instruktorima, koji se vokalno iskazao u pesmama „Gde stiže moje sećanje” i posebno „Bam bam bam”. Sa druge strane, na samom kraju snimanja, bendu se priključio klavijaturista Saša Lokner.

Omot albuma je delo slikara Radovana Hiršla, a fotografije je radila Zorica Bajin Đukanović.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike