U trendu

„Tu noć kad si se udavala“: Tragedije koje se kriju iza poznatih hitova (video)

Neke od najlepših domaćih balada napisane su na osnovu istinitih događaja.

Prljavo kazalište, Riblja Čorba, Zdravko Čolić i mnogi drugi hitmejkeri u nekim od svojih najpoznatijih pesama opevali su tragedije koje su se dogodile njima samima ili drugima. Iznenadiće vas priče koje se kriju iza pesama koje svako tako dobro poznajete i često pevušite.

Zdravko Čolić – Ona spava

Ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kad se devojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera, kako bi pobegla od pet nasilnika koji su hteli da je siluju. Jedan poznanik doveo je u stan na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu devojku koja ima stroge roditelje da izađe, čineći mu tako uslugu.

Nakon što je shvatila da nema devojke i koje su im namere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savest. Nisu želeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija – kako bi obranila svoju čast. Tekst je delo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon tragedije, tamo su organizovane se i demonstracije jer je celi slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

Indeksi – Bacila je sve niz rijeku

Ova čuvena balada priča je o velikoj ljubavi Davorina Popovića i nepoznatoj devojci iz Sarajeva. Kako su mediji pisali, njihova ljubav pukla je kada je ona zatrudnjela, a nisu to planirali. Devojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života.

Navodno je godinama kasnije Popović uočio tu devojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzalud je tražio. Autor muzike pesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno, prenosi Story.hr.

Boris Novković – Tamara

Pevač je otpevao ove stihove iz saosećanja prema prijatelju koji je voleo jednu Tamaru. Prekinuli su i on je neizmerno patio za njom. Prema rečima pevača, prava Tamara se prepoznala u pesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pesmu.

Prljavo kazalište: Tu noć kad si se udavala

Pesma je posvećena članu benda Jasenku Houri i njegovoj bivšoj devojci koja mu je svojevremeno obećala da će ga čekati dok bude u vojsci. Međutim, kada je odslužio vojni rok i vratio se, saznao je da imaju zakazanu svirku za venčanje za koje se ispostavilo da je upravo venčanje njegove bivše devojke. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji.

Riblja Čorba: Ostani đubre do kraja

Bora Đorđević ovu pesmu posvetio je jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, Biljani Nevajdi Šević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar