Učesnici Eurosong-a na dlanu – II deo

Svi učesnici Eurosong-a stigli su u Beograd. Po prvim utiscima, reklo bi se da su oduševljeni gradom i ljudima. A zašto i ne bi bili?
Prve probe takmičara su otpočele, a mi se još malo bavimo učesnicima. Počinjemo melemom za oči i dušu muškaraca, prelepom Slovenkom, Rebekom Dremelj. Svoju pesmu "Vrag naj vzame" (pogledajte spot) predstavnica Slovenije otpevaće u prvom polufinalu 20. maja, kao osma po redu. Rebeka, koja je rođena 1980. godine, pored pevanja bavi se i manekenstvom, a predstavljala je svoju zemlju 2001. na izboru za Mis sveta. Mi bismo dodali, svakako s razlogom. Pokazala se odlično i kao modni kreator izazovnog donjeg veša, koji je sama više nego uspešno reklamirala u svom katalogu. Ova lepotica izvojevala je zaista tesnu pobedu na slovenačkom izboru s nešto manje od 400 glasova prednosti. Postojala je mogućnost da Rebeka svoju pesmu otpeva na srpskom jeziku, što joj ne bi teško palo zbog sličnosti s maternjim jezikom. Ipak, odlučila se za slovenački, jer smatra da je tako najbolje.
Selimo se u komšiluk, tačnije u Crnu Goru. Na nacionalnom takmičenju "MontenegroSong 2008" ubedljivu pobedu odneo je Stefan Filipović sa skoro 2.000 glasova prednosti. Svojom veselom pesmicom "Zauvjek volim te" (spot), Stefan će praktično otvoriti ovogodišnje takmičenje, s obzirom na to da će prvi nastupiti. Posle niza malo sporijih pesama koje su komšije birale za svoje predstavnike, sledi znatno brža, i mislim da će predstavljati pravo osveženje za njih.
Nećemo daleko. Svoju retro pesmu "Romanca" (spot) u drugom polufinalu 22. maja (redni broj 11) predstaviće "Kraljevi ulice", takmičari iz Hrvatske. Ovu mešavinu starogradskih pesama i ruskih romansi otpevaće uz pomoć 75-godišnjeg "repera" Lacija, koji se simbolično predstavlja kao "75 cents". Za sebe ponosno ističu da su pravi ulični svirači, ali da im se, nažalost, u međuvremenu bakšiš nije ništa povećao.
Spomenućemo još jedne, drage nam komšije, predstavnike Makedonije. Na izboru za nacionalnog predstavnika u okviru festivala "Skopje" zasluženo su pobedili Tamara Todeska, Vrčak i Adrijan. Tom prilikom odata je počast tragično nastradalom makedonskom pevaču, Tošetu Proeskom. Ova trojka nastupiće pretposlednja u drugom polufinalu s pesmom "Vo ime na ljubovta". Jedno vreme pojavljivale su se glasine da makedonski predstavnik neće doći u Beograd zbog nedostatka materijalnih sredstava. Dileme su otklonjene, u pomoć je priskočila vlada, i problem je rešen. Tamara i njeni prijatelji su tu i nastupaće u Areni. Srećno svima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.