Zbog ovoga je umro Bob Marli

Najpoznatiji izvođač rege muzike na svetu, Jamajčanin Bob Marli, umro je 11. maja 1981. godine od metastaze na mozgu u bolnici u Majamiju na Floridi u 36. godini života. Sahranjen je na rodnoj Jamajci 21. maja 1981. godine u mauzoleju u blizini svog rodnog mesta, a sa njim su u grob stavljeni i njegova Gibson gitara, fudbalska lopta, svežanj marihuane, prsten koji mu je darovao etiopijski princ i Biblija.

Marliju je 1977. godine nakon fudbalske povrede otkriven zloćudni tumor na nožnom palcu. Iako je bolest mogao da spreči njegovom amputacijom, nije to napravio jer se to protivilo njegovoj rastafarijanskoj veri prema kojoj ljudsko telo mora da ostane potpuno. Okrenuo se alternativnim oblicima lečenja svakodnevno kozumirajući marihuanu, ‘svetu biljku’ prema rastafarijancima za koju su verovali da će ih približiti Jahu, odnosno, Bogu. Odbio je i da sastavi testament jer rastafarijansko verovanje govori da se pisanjem testamenta priznaje smrt kao nešto što je neizbežno, čime se negira večnost života.

Njegovo zdravlje 1980. godine bilo je sve lošije, ali ipak kreće na američku turneju. Pozlilo mu je tokom nastupa na Medison Skver Gardenu u Njujorku, gde se umalo srušio na pozornici. Sledećeg jutra srušio se tokom trčanja kroz njujorški Central Park pa je hitno prevezen u bolnicu u kojoj je otkriveno da mu se tumor proširio na mozak, pluća, jetru i želudac.

Uprkos bolesti i lekarskim prognozama da mu preostaje još samo mesec dana života, muzičar je želeo da nastavi sa turnejom. Nastupio je na još jednom koncertu, i to u Pitsburgu u Pensilvaniji dok je ostatak turneje otkazan. Nakon neuspešnog lečenja u Majamiju, potražio je pomoć u Minhenu, ali lečenje mu nije pomoglo. Želeo je da umre kod kuće, ali pozlilo mu je tokom leta iz Nemačke prema Jamajci zbog čega je avion sleteo, a Marli je završio u bolnici u kojoj je i umro.

Muzičar je 1994. godine upisan u Kuću slavnih Rock’n’Rolla, a magazin ‘Time’ proglasio je album ‘Exodus’ najvažnijim albumom 20. veka. Marli je 2001. godine dobio svoju zvezdu na Stazi slavnih u Holivudu, a iste godine mu je posthumno dodeljen Gremi za životno delo dok je dokumentarac o njegovom životu ‘Rebel Music’ iste te godine bio nominovan za nagradu Gremi.

Njujork je 2006. godine preimenovao deo avenije u Bob Marli Bulevar. Kao sledbenik rastafarijanskog pokreta, čija je kultura bila ključni element u razvoju regea, bio je vodeći pripovednik rastafarijanaca, prenosio je njihovu muziku van socijalno potlačenih delova Jamajke i sa njom upoznao ceo svet. Marli se smatra ‘rasta’ legendom, nosio je dredove i redovno pušio marihuanu dok je svaki svoj nastup započinjao spominjanjem Jaha Rastafarija, prenosi 24sata.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike