Vinona Rajder

Vinona Laura Horovic rođena je 29. oktobra 1971. godine u gradu Vinona, u Minesoti. Sa porodicom je živela u veoma teškim uslovima, u zgradama sa čileanskim revolucionarima, bez električne energije. Vinona je talenat za glumu pokazala još u osnovnoj školi, u školskim predstavama. Budući da roditelji nisu mogli da je pošalju na fakultet dramskih umetnosti iz finansijskih razloga, učlanili su je u nekoliko pozorišnih kuća i institucija u San Francisku, gde je pohađala i srednju školu.

Kao tinejdžerka je glumila u nekoliko pozorišnih predstava, a stalno je učestvovala i na filmskim audicijama, ali bez uspeha. Prvu ulogu ostvarila je sa 15 godina u filmu „Lukas“, dobivši uglavnom pozitivne kritike. Do početka devedesetih godina, Vinona je imala uloge u nekoliko uglavnom tinejdžerskih filmova, od kojih su veći uspeh zabeležili filmovi „Dobrodošli kući“ i „Heathers“, sa Kristijanom Slejterom. Za drugi film dobila je nagradu Nacionalnog instituta za film.

Neobično brz uspeh ove glumice nastavljen je ulogom u filmu Francisa Kopole „Kum 3“. Usledile su uloge u filmovima istog reditelja, koji je bio izuzetno zadovoljan njenom glumom: „Drakula“ i „Noć na Zemlji“. Film „Godine nevinosti“ doneo joj je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu. Veliki komercijalni uspeh ostvarila je i ulogom u filmu „Jesen u Njujorku“, sa Ričardom Girom.

Vinona Rajder bila je u trogodišnjem braku sa Džonijem Depom. Posle razvoda, bila je u vezi sa glumcem Metom Dejmonom, od kog se razvela početkom 2000. godine.

Krajem 2001. godine, Vinona je bila uhapšena pod optužbom za krađu u prodavnici odeće. Na suđenju je oslobođena optužbi, ali proces je obnovljen i još uvek traje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.