Američki distributeri očekuju prihod od 4,5 milijarde

Holivud očekuje rekordne prihode od ulaznica za filmove koji su letos stigli u bioskope u Severnoj Americi, kao što su “Jurassic World”, “Avengers” i drugi.

Stručnjaci predviđaju da će od maja do 7. septembra, kada je državni praznik, prihod biti 4,5 milijarda dolara.

“To bi bio drugi po veličini rezultat ikad zabeležen u Severnoj Americi”, rekao je Patrik Kokran, portparol Američkog udruženja vlasnika bioskopa.

Tokom leta 2013. godine prihod od bioskopskih ulaznica je bio 4,8 milijardi dolara što je apsolutni rekord za Severnu Ameriku, a prošle godine prihod je opao na 4,1 milijardu dolara.

Analitičar Pol Dergarabedijan ocenjuje da, iako ovo leto ne bude rekordno, to može biti čitava ova godina po prihodima od najavljenih filmova kao što je novi Spilbergov (Bridge of Spies), novi Džejms Bond (Spectre) i iznad svega novi “Ratovi zvezda”.

On očekuje da će prihodi od poseta bioskopskim dvoranama u severnoj Americi prvi put preći 11 milijardi dolara posle rekordnih 10,9 milijardi 2013. godine.
 
Na svetskom nivou prihodi bi mogli prvi put da budu 40 milijardi dolara, posle 36,7 milijardi dolara prošle godine i 36,5 milijardi dolara 2013.

Veliki rast prihoda od ulaznica u svetu se uglavnom objašnjava dinamikom kineskog tržišta, gde je prodaja porasla za 64 odsto za osam meseci ove godine u odnosu na prošlu, rekao je Dergarabedijan.

Patrik Kokran je rekao da to pokazuje da se tradicija odlaska u bioskop održala, i da je to i dalje omiljen vid razonode.

(Beta)

Ostavite komentar