Amerikanci pitaju „Google”: Zašto su Srbi tako dobri u vaterpolu?

Atomatsko predviđanje pitanja prilikom pretraživanja interneta često je na meti kritika da podstiče predrasude prema nacijama i manjinskim grupama. Tako su Srbi na ovim mapama stereotipa dugo bili omraženi, loši momci. Međutim, posle velikih uspeha naših vaterpolista, posebno posle Olimpijskih igara u Riju, korisnici interneta u Americi najčešće pitaju „Google” zašto je Srbija tako dobra u vaterpolu.

Novu mapu, zasnovanu na podacima pretrage u Sjedinjenim Američkim Državama u ovom mesecu, napravio je bloger i analitičar Jakub Marijan. Ona pokazuje da Amerikance zanimaju aktuelni događaji u zemljama koje su često u vestima. Na primer, zašto je Francuska meta napada ili zašto Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju. Ne čudi ni pitanje zašto je Danska najsrećnija zemlja na svetu, jer ova skandinavska zemlja prednjači u svim istraživanjima o sreći stanovnika.

Veliki broj zemalja svrstan je u kategorije bogatih i siromašnih.

Neke zbunjuju imenom, poput Turske, koja se na engleskom zove isto kao Amerikancima omiljena životinja ćurka. Ili Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, njima čudan akronim FRYOM.

Poznato je da „Google” pokušava da predvidi pitanje pre nego što ga korisnik postavi do kraja. Ono što ljudi najčešće traže, ovaj pretraživač pamti i izbacuje kao predlog u sledećim upitima na osnovu učestalosti u određenom regionu.

Dok Britanci najčešće traže od odgovor na pitanje zašto je Švajcarska bogata, Amerikance zanima zašto su međunarodna skraćenica i internet domen ove zemlje CH (od latinskog naziva Confoederatio Helvetica). Italijani im „bodu oči” zbog plavih dresova sportista.

Dnevna politika odslikava se u najčešćim pitanjima u vezi sa Rusijom – zašto bombarduje Siriju. Amerikance takođe zanima zašto Finska i Austrija nisu članice NATO saveza i zašto je Albanija muslimanska zemlja.

Naučnici sa britanskog Univerziteta Lankaster sproveli su istraživanje i zaključili da „Gugl” nuđenjem pitanja podržava stereotipe i to ne samo o narodima. Predlozi su često rasistički, seksistički i homofobni, saopšteno je pre tri godine, baš u vreme kada je Nemačka tražila od „Gugla” da iz ponuđenih pitanja izbaci uvredljive i sramotne reči.

Zbog ove funkcije najpopularniji pretraživač interneta našao se nedavno u žiži američke predsedničke kampanje. Naime, timu Donalda Trampa zasmetalo je to što se u ponuđenim pojmovima glavna rivalka republikanskog kandidata uopšte ne povezuje sa kriminalom. Kada se ukuca „Hilari kri…” ne nudi se kriminalna aktivnost, već reforma borbe protiv kriminala. „Google” je odgovorio da ne dozvoljava da se uz ime bilo koje osobe pojavljuju uvredljive reči.

(JJK, Politika)

Ostavite komentar