najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Blumberg: Preti globalna nestašica kafe

Svetu koji uživa u kafi potreban je još jedan Brazil, najveći svetski uzgajač i izvoznik tog zrna, ako želi da izbegne nestašicu te sirovine, piše njujorška agencija “Blumberg”.

“Rastuća potrošnja, naročito na tržištima u razvoju, znači da će globalna proizvodnja morati da poraste za dodatnih 40 do 50 miliona džakova kafe u narednoj deceniji”, izjavio je predsednik i generalni direktor italijanske kompanije Ilikafe za proizvodnju gotove kafe, Andrea Ili, dodajući da je to više od celokupnog roda Brazila.

Ako se uzme u obzir pretnja od klimatskih promena, kao i niske cene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobija se potencijalni problem, a to je, kako navodi “Blumberg”, nešto protiv čega poljoprivrednici, vladini zvaničnici i predstavnici te industrije nastoje da se izbore na ovonedeljnom Globalnom forumu o kafi u Milanu.

“Pre ili kasnije, u narednim mesecima ili godinama, moraćemo da donesemo ozbiljne odluke u pogledu toga šta da radimo. Ne znamo odakle će ova kafa dolaziti”, rekao je Ili.

“Svet se priprema za deficit u proizvodnji kafe od 3,5 miliona džakova u sezoni 2015/2016. godini”, prema tvrdnjama švajcarske kompanije Volkafe.

Takav manjak, dodaje njujorška agencija, dolazi posle globalnog deficita od 6,4 miliona tona u prethodnoj godini.

Od početka godine, cene kafe su pale za 27 odsto, jer je slabljenje brazilske valute prema dolaru povećalo atraktivnost izvoza te južnoameričke zemlje, navodi njujorška agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike