Divlje mačke ili duhovi?

Grad Blekstoun u Virdžiniji u Sjedinjenim Američkim Državama pokušava da dokaže postojanje "mačaka duhova". O čemu se zapravo radi?
Američki zvaničnici za zaštitu divljih životinja rade na rasvetljavanju ovog slučaja, ali neki stanovnici Blekstouna su ubeđeni da divlje mačke – kuguari šetaju njihovim gradom.
Lokalne novine izdale su najmanje 15 članaka za poslednjih pet godina o tome da su kuguari viđeni u Blekstounu i u obližnjem vojnom trening centru Nacionalne garde. Izdavač lokalnih novina izjavio je da ima osećaj da im se ljudi za zaštitu životinja smeju zbog svega toga što se događa.
Ove velike mačke poznate su i pod nazivom planinski lavovi, pume, panteri i "mačke duhovi." Zvaničnici za zaštitu divljih životinja kažu da su one, izuzev populacije od stotinu kuguara na Floridi, istrebljene u istočnom delu Sjedinjenih Američkih Država do 1900. godine.
Dok se na stotine viđenja kuguara prijavljuje svake godine u raznim državama od Mejna do Karoline, samo 64 slučaja su potvrđena za više od sto godina.
Eksperti kažu da su najverovatnije u pitanju slučajevi pogrešne procene vrste životinje. Možda se radilo o risu, jelenu, ili čak i o psu rase labrador retriver.
A ko je u pravu – građani Blekstouna ili prirodnjaci, ostaje nam da vidimo. Možda su zaista duhovi u pitanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.