najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dobio 4 godine, odležao 35 zbog bežanja iz zatvora

Imao je 19 godina kada je Mark DeFrist osuđen je na četvorogodišnju zatvorsku kaznu. Nakon 13 pokušaja bega prvobitna kazna je produžena na dosadašnjih 35. I duže?

Mark DeFrist početkom 80-ih godina prošlog veka osuđen je na četiri godine zatvora jer je prisvojio očev vredan alat nakon njegove smrti, a pre čitanja oporuke. Naizgled „nevin“ zločin doveo ga je iza rešetaka koje nije mogao trpeti, pa je nakon 13 pokušaja bega – od čega 7 bilo uspešno, originalna kazna pretvorena u 35-godišnju koju i dalje izdržava u zatvoru, a čak 27 od tih godina proveo je u samici.

DeFrist je poznat i kao zatvorski Hudini, muškarac koji je poveo godine u izdržavanju kazne i frustrirajući sve one koji su bili zaduženi za njega – za što je nagrađen dodatnim godinama zatvora.

Mark DeFrist sad ima 56 godina i većinu svog života proveo je u floridskom zatvoru. Uvek je želio izigrati, nadmudriti sistem i to je vrlo uspešno činio. Bio je toliko sposoban da je mogao zapamtiti uzorak i izgled čuvarevih ključeva pa ih zatim napraviti od papira, sam je izrađivao oružje od materijala kog je pronalazio u zatvoru, bio je u stanju penjati se preko bodljikave žice.

Opisao bih Markov mozak kao prekrasan um koji je završio na jako ružnom mestu – kaže Gabriel London, režiser dokumentarnog filma o njemu pod nazivom „The Mind od Mark DeFriest“.

https://www.youtube.com/watch?v=0xL2GZiOhC0

London kaže kako je Mark naprosto rođen s velikim talentom za mehaniku, inovacije i uopšte visokom inteligencijom. Njegova je porodica bila čudna i nisu znali kako da ga tretiraju, kao ni puno ljudi oko njega. Društvo je to nastavilo i proveo je godine u zatvoru, a nije nikoga ubio, silovao, povredio.

Ipak, čini se kako bi on mogao uskoro izaći iz zatvora po presudi Žalbenog veća Floride, a London to smatra slabim, ali barem nekim iskupljenjem države.

Sada se DeFriest nalazi u zatvoru Kern Valley, a njegov izlazak je zakazan do leta 2018., premda je verovatno kako će izaći ranije.

London koji se s Markom puno razgovarao kod stvaranja filma smatra da je on pozitivac te veliki šaljivdžija s odličnim smislom za humor, koji je zbog svoje neprilagođenosti stradao u životu, osobito trpljenjem svih tih godina u samici.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike