Francuska tinejžerka rođena s HIV-om godinama bez simptoma

Foto: Freeimages/Mark Wagner

Francuska tinejdžerka koja je rođena sa HIV-om i lečena do svoje šeste godine, nije ispoljila simptome bolesti ni 12 godina nakon što je prestala da uzima lekove, što nagoveštava da je to prvi slučaj dugoročnog oporavka deteta zaraženog od rođenja virusom koji izaziva sidu, saopštili su danas naučnici.

Osamnaestogodišnja devojka je jedna iz male grupe dece koja su se oporavila od virusa, barem privremeno, nakon što su u ranoj fazi podvrgnuta takozvanom antiretroviralnom tretmanu (ART) koji ima za cilj da spreči virus u građenju trajnih “rezervoara” koji mogu da ponovo pokrenu infekciju, prenosi Rojters.

Slučaj francuske tinejdžerke se smatra najdužim dosad zebeleženim oporavkom kod deteta rođenog sa HIV-om.

Moguće je da ova devojčica ima neki oblik prirodne otpornosti na HIV koji još nije otkriven, ali njen slučaj budi nadu da rano i agresivno lečenje može da ograniči snagu širenja virusa, a u retkim slučajevima možda i da omogući da ga oboleli kontrolišu bez doživotnih lekova, navodi AP.

Pre par godina je zabeležen sličan slučaj – reč je o bebi iz Misisipija koja 27 meseci nije pokazala simptome HIV-a, a nije bila podvrgnuta nikakvom lečenju, ali se virus ponovo pojavio.

Slučaj francuske tinejdžerke je opisan na Međunarodnoj konferenciji Udruženja za borbu protiv side u Vankuveru, a predstavio ga je lekar Azije-Saez-Sirion sa Pasterovog instituta u Parizu.

“Ovaj slučaj pokazuje da je oporavak moguć, ali redak. Moramo da otkrijemo o kakvim mehanizmima je reč kako bismo mogli da lečimo širu populaciju”, rekao je on, navodi AFP.

Većina budućih majki zaraženih HIV-om u SAD dobijaju lekove protiv side tokom trudnoće, što znatno smanjuje izglede da prenesu virus svojim bebama, dok majka francuske tinejdžerke nije držala svoj virus pod kontrolom tokom trudnoće, pa lekari smatraju da joj je kćerka zaražena pre ili tokom rođenja.

(Tanjug)

Ostavite komentar