U trendu

Francuska u svom najlepšem izdanju

Kad se pomene Burgundija, svima je odmah asocijacija dobro vino. Međutim, Burgundija ima i bogatu kulturnu baštinu, mnogobrojne dvorce i zamkove, kao i restorane. Glavni grad ove francuske regije je Dižon, koji je, između ostalog, poznati univerzitetski centar. U Dižonu se proizvodi i poznati senf.
Dižon se nalazi na putu kojim se trgovalo začinima, pa nije ni čudo što je upravo u njemu nastao senf. U početku je za njegovu proizvodnju korišćeno samo sirće, ali je 1756. godine dosetljivi proizvođač senfa zamenio sirće verjus sokom nezrelog grožđa. Tako je rođen dižonski senf. Vojvode iz Burgundije su svojim gostima na rastanku poklanjali po bure senfa.
Najpoznatiji proizvod i najbolji ambasador Burgundije je bez sumnje vino. Vinogradi se u ovim krajevima prostiru na više od 25.000 hektara, a vina su mitska pića u vinskom svetu. Od severa prema jugu zemlje mogu se sresti najpoznatija vina ovih krajeva. Od hrane su najpoznatiji šarole govedina, puževi, riba, rečni rakovi, divljač i povrće. Ko se uputi u ove delove Francuske, obavezno mora da proba burgundsku govedinu.
Burbon Lensi, banjski gradić s jedinim termalnim izvorom u Burgundiji, krasi stari deo grada s romantičnim uličicama. Sir kao što su langr ili suprem i vino čine božanstvenu kombinaciju uz koju se služi baget hleb. U Burgundiji postoji veliki broj starih vinskih podruma. U njima se mogu pronaći prava kvalitetna vina.
Burgundiju krase i bajkoliki dvorci. Jedan od njih je i prelepi La Clayette iz 14. veka, koji je nekada bio najmoćnije utvrđenje u kraju. U svakom slučaju, posetite Hospice de Beaume iz 15. veka, nekadašnju gradsku bolnicu. Danas je ona muzej u kojem se svake godine krajem novembra održava aukcija vina. Malo vinarsko mesto Toner u blizini Ozere takođe treba posetiti ako vas put nanese u Burgundiju. Ovo mestašce idealno je za odmor, a samo pet kilometara odatle počinje Šabli.
Lepi pejzaži, kvalitetna vina i dobra kuhinja najbolji su razlozi za uživanje u Burgundiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)