Ispisana istorija: lansirana najsnažnija raketa, u svemir ponela Tesla automobil (video)

Elon Mask sinoć je još jednom ispisao istoriju istraživanja svemira nakon savršenog lansiranja najsnažnije rakete na svetu.

SpaceX je nekoliko puta pomerao vreme lansiranja, ali se u 21.45 sati Falcon Heavy podigao sa lansirne rampe na Floridi i u svemir poneo crveni Teslin Roadster, koji će nastaviti svoje putovanje svemirom sa Starmanom za volanom, prenosi 24sata.hr.

Naime, SpaceX je odlučio da na probni let nove rakete pošalje električni automobil, a da on ne ostane prazan, na vozačevo sedište postavili su lutku obučenu kao astronauta.

Spektakularna raketa, koja može da ponese najviše tereta u svemir, nakon nekoliko minuta se rastavila i njeni moduli krenuli su prema Zemlji. Dva su se savršeno spustila na kopno u sceni koja je izgledala kao kadar iz Zvezdanih staza, a treći Falcon modul još čeka svoju potvrdu.

Ovde pogledajte kako je izgledalo celo lansiranje prenošeno uživo.

Nakon lansiranja SpaceX je objavio i novi video na kojem uživo možete pratiti Starmana koji leti oko naše planete.

Falcon Heavy je najjača raketa nakon Saturna V koji je prevozio astronaute na Mesec. Raketu je izgrađena spajanjem tri Falcon 9 rakete i sledi istu filozofiju recikliranja raketa. Muskova ideja je i da se tri modula Falcon Heavy rakete nakon lansiranja odvoje i vrate na Zemlju, što je ova raketa i uradila.

Do sada su pokazali da su usavršili spuštanje jednog modula koji može ponovo da poleti, ali tri su sasvim drugačiji izazov. Međutim, SpaceX je jedina kompanija koja je ovo usavršila i jedina koja je dosad u svemir poslala reciklirane rakete i kapsule, a elegantnim spuštanjem modula na kopno dodatno su podigli lestvicu.

Raketa na svom probnom letu nosi i poseban teret, a to je crveni Teslin Roadster za čijim upravljačem sedi lutka koju su nazvali Starman. Taj teret su poslali u duboki svemir uz zvuke Dejvida Bouvija, ali auto neće ići na Mars, već automobil šalju u orbitu oko Sunca, a na svom putu će proći i pored Marsa.

Raketa je i jedan od temelja Maskovih planova za misije prema Marsu. Naime, ona bi u Zemljinu orbitu mogla podići i do 63,8 tona tereta, što je ogroman skok u odnosu na 24 tone koliko je mogao space šatl. Takođe, prema Marsu bi ova raketa mogla poneti 16,8 tona tereta.

1 komentar
  1. Mikica

    Čini mi se da bi mnogo korisnije bilo da je ponesen modul koji bi šetao po mesecu i slao slike i druge podatke od automobila.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike