najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kinezi otkupljuju prava na američku nagradu Zlatni globus

Kineski multinacionalni konglomerat Vanda Grupa, globalni lider u sektoru privatnih nekretnina i vlasnik najvećeg lanca kino-operatera u svetu, kupuje televizijska prava za šou program “Nagrada Zlatni globus” od američke kompanije “Dik Klark Prodakšn” za oko 1,0 milijardu dolara, saopšteno je danas.

Najnoviji sporazum označava ulazak ovog kineskog konglometara, koji se bavi i finansijskom delatnošću, u televizijsku produkciju, navodi se u saopštenju kompanije i ocenjuje da je to “veliki korak napred u pomeranju granica na mapi Vandinog poslovanja u industriji zabave”, prenosi agencija Frans pres.

Vanda nastoji da, u svetlu nesigurnosti na kineskom tržištu nekretnina, transformiše svoje poslovanje, pa je tako ranije ove godine uložila u filmsku industriju kupujući holivudski studio “Ledžendari Entertejment”.

Kompanija “Dik Klark Prodakšen”, nazvana po svom osnivaču, već 30 godina predstavlja najuticajniji brend na američkoj zabavnoj sceni, i pored nagrade Zlatni globus poseduje televizijska prava na emitovanje raznovrsnih događaja – od izbora Mis Amerike do novogodišnjeg odbrojavanja na njujorškom Tajms Skveru.

S druge strane, konglomerat Vanda, na čijem je čelu jedan od najbogatijih ljudi Kine Vang Đianlin, počeo je poslovanje u sektoru nekretnina, ali je u poslednjih nekoliko godina diverzifikovao poslovanje ulaskom u delatnost zabave i sporta.

Bogatstvo Vanga Đianlina (62) prema najnovijoj “Blumbergovoj” rang listi milijardera procenjuje se na 31,6 milijardi dolara, što ga stavlja na poziciju broj dva najbogatijih Kineza, odmah iza DŽeka Maa, osnivača Alibabe, giganta u e-trgovini.

Vanda je prošle godine ostvarila prihod od 44,6 milijarde dolara, a ukupna vrednost imovine kompanije je iznosila 97,6 milijardi dolara, a kako se navodi u današjem saopštenju, cilj kompanije je da u naredne četiri godine udvostruči i prihode i vrednost aktive.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike