U trendu

Kokain za zubobolju, heroin za kašalj?

U davnim (ili ne tako davnim) vremenima supstance koje su nama danas poznate kao opasne i smrtonosne droge prepisivane su na recept kao „novi bezopasni lekovi“, uglavnom namenjeni – deci!
Tako ste, da ste, na primer živeli u 19. veku ili početkom dvadesetog, ukoliko se lekaru požalite na zubobolju, mogli na recept da dobijete „lek nove generacije“ – kokain, a farmaceutska industrija Bayer heroin je propagirala kao odličan lek protiv kašlja!
U to vreme niko nije sumnjao u to da će novi, čarobni i bezopasni lekovi uskoro postati poznati kao najopasnije droge koje su odnele bezbroj života:

Mrs. Winslow’s Soothing Syrup (morfin – morfijum)

Umirujući sirup gospođe N. Charlotte Winslow počeo je sa prodajom 1849. godine. Sirup je bio koktel nekoliko supstanci: relativno bezopasnih natrijum karbonata i aqua amonijaka, kao i jako opasnog morfina.

Sirup je navodno pomagao deci kojoj rastu prvi zubi, a jedna majka je napisala za The New York Times: “učinak na sina bio je poput čarolije, on je ubrzo otišao na spavanje, a bol i nervoza su nestali.” Tek 1911. godine American Medical Association je osudio sirup kao “ubicu dece”, a konačno je zabranjen u svetu 30-tih godina prošlog veka.

Kapi za zubobolju (kokain)

Od 1880-ih pa sve do početka 20. veka kokain ne samo da nije bio zabranjen, već se koristio i kao dečiji lek za zubobolju! Verovatno i najpoznatiji zagovornik ove droge (kao leka) bio je Sigmund Frojd koji je veličao vrline kokaina i njegove navodne efikasnosti za lečenje depresije.

Tih godina na tržištu su se pojavila mnoga lekovita pića koja su sadržavala kokain. Korisnici su ubrzo primetili posledice: ozbiljno poremećene navike spavanja i hranjenja, psihotična priviđanja i halucinacije, i konačno tešku depresiju nakon prestajanja. Kokain je danas zabranjen, a u nekim delovima Evrope i Australije dozvoljena je upotreba samo u medicinske svrhe – pod strogim lekarskim nadzorom.

Opijum (Laudanum)

Laudanum je ekstrakt alkohola koji u sebi sadrži oko 10 posto opijuma u prahu. Snažan opojan analgetik, Laudanum se koristi još od 1676. godine kada je bio reklamiran kao lek za različite uslove, a do 1800. godine bio je bio korišćen za lečenje gotovo svih bolesti, od meningitisa i menstrualnih grčeva, pa do žute groznice i dečije nesanice.

Ovaj ‘lek’ je bio posebno popularan za lečenje djece. Navodno je olakšavao bol pri rastu prvih zuba, probleme creva, nadutost i grčeve. Često se mogao videti i natpis da je Laudanum “spasitelj beba”. Ipak, ovaj lek nije bio ništa drugo nego opasna droga sa strašnim nuspojavama. Iako je još uvek dostupan, njegova upotreba je ograničena, a može se koristiti samo uz strog lekarski nadzor.

Norodin (metamfetamin)

Norodin je u vrhu strahota od navodnih lekova koji su nekada bili prodavani i reklamirani kao sasvim bezopasni. Norodin je zapravo metamfetamin, teška droga, danas jedna od najzloglasnijih, uz koju se vezuju teži oblici depresije, propadanje tela, kao i veliki broj samoubistava.

Norodin je navodno mogao ‘razbiti blagu depresiju’ uz ‘relativno mali broj nuspojava’. Neke od ovih nuspojava mogu biti anoreksija, šuplji zubi, nepravilan rad srca, nesanica, srčani i moždani udar. Izaziva tešku zavisnost, a takođe – metamfetamin se smatra jednom od najtežih droga za odvikavanje.

Bayer Heroin hidroklorid (heroin)

Heroin je prvi put izašao na tržište 1898. godine, kao sasvim legalan i bezopasan lek. Ovu tešku drogu koja je uništila stotine hiljada života proizvodila je farmaceutska kompanija Bayer Pharmaceutical Products.

U vreme kada su upala pluća, tuberkuloza, pa čak i obična prehlada bile smrtonosne i opake bolesti, heroin se pojavio kao lek za kašalj. Samo godinu nakon što je pušten u prodaju, o heroinu su počele kružiti razne priče – prvo, ljudi su postali tolerantni na ‘lek’, a nedugo nakon toga, pojavili su se i prvi slučajevi teške zavisnosti. Konačno, 1913. godine Bayer je zaustavio proizvodnju heroina.

Prilično zastrašujuće, zar ne?

 

Izvor/foto: telegraph.co.uk

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike