najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mediji preko suda traže da Ef-Bi-Aj objavi detalje o otključavanju „ajfona” teroriste

Ko je tajanstvena firma koja je Ef-Bi-Aju pomogla da otključa telefon teroriste iz San Bernardina, javnost bi uskoro mogla da sazna nakon što je sud po zahtevu nekoliko medijskih kuća pozvao istražitelje na ročište.

Parnica je pokrenuta uz obrazloženje da javnost treba da zna od koga je Ef-Bi-Aj kupio tehnologiju otključavanja, po kojoj ceni, kao i da li ta tehnika počiva na bezbednosnim greškama „ajfona”, jednog od najpopularnijih telefona današnjice.

Ef-Bi-Aj je u februaru najpre tražio pomoć „Epla” u otključavanju spornog uređaja, a pošto je kompanija odbila to da učini, započeo je sudski proces. Ubrzo se desio preokret kada su istražitelji odustali od suđenja, jer su uz pomoć saveznika u dosad nepoznatoj firmi uspeli da provale u telefon.

Mediji su nagađali da je reč o jednoj izraelskoj firmi, a onda i da su pomoćnici zapravo hakeri koji su bezbednosne greške iskoristili da zarade veliki novac. Međutim, ni detalji o plaćenoj sumi takođe nisu obelodanjeni, iako je direktor Ef-Bi-Aja Džejms Komi nagovestio da je cena bila viša od milion dolara.

Ovaj proces mogao bi medijskim kućama da pruži uvid u veze državnih organa sa privatnim kompanijama od kojih mnoge rade mimo zakona.

„Tehnologija koju je Ef-Bi-Aj koristio da hakuje ’ajfon’ potvrđuje da je postojao i da verovatno još postoji ozbiljan bezbednosni propust na jednom od najpopularnijih uređaja u svetu”, navedeno je u obrazloženju tužbe.

„Ne tražimo detalje o samoj tehnologiji. Nas samo zanima ko je to uradio i koliko je koštalo. Ta vrsta informacija u državnim ugovorima je obično po zakonu dostupna javnosti”, kazao je pravni zastupnik medijskih kuća među kojima su agencija Asošijeted pres i portal „Vajs”.

(Ankica Marinković, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike