Mediji preko suda traže da Ef-Bi-Aj objavi detalje o otključavanju „ajfona” teroriste

Ko je tajanstvena firma koja je Ef-Bi-Aju pomogla da otključa telefon teroriste iz San Bernardina, javnost bi uskoro mogla da sazna nakon što je sud po zahtevu nekoliko medijskih kuća pozvao istražitelje na ročište.

Foto: Beta

Foto: Beta

Parnica je pokrenuta uz obrazloženje da javnost treba da zna od koga je Ef-Bi-Aj kupio tehnologiju otključavanja, po kojoj ceni, kao i da li ta tehnika počiva na bezbednosnim greškama „ajfona”, jednog od najpopularnijih telefona današnjice.

Ef-Bi-Aj je u februaru najpre tražio pomoć „Epla” u otključavanju spornog uređaja, a pošto je kompanija odbila to da učini, započeo je sudski proces. Ubrzo se desio preokret kada su istražitelji odustali od suđenja, jer su uz pomoć saveznika u dosad nepoznatoj firmi uspeli da provale u telefon.

Mediji su nagađali da je reč o jednoj izraelskoj firmi, a onda i da su pomoćnici zapravo hakeri koji su bezbednosne greške iskoristili da zarade veliki novac. Međutim, ni detalji o plaćenoj sumi takođe nisu obelodanjeni, iako je direktor Ef-Bi-Aja Džejms Komi nagovestio da je cena bila viša od milion dolara.

Ovaj proces mogao bi medijskim kućama da pruži uvid u veze državnih organa sa privatnim kompanijama od kojih mnoge rade mimo zakona.

„Tehnologija koju je Ef-Bi-Aj koristio da hakuje ’ajfon’ potvrđuje da je postojao i da verovatno još postoji ozbiljan bezbednosni propust na jednom od najpopularnijih uređaja u svetu”, navedeno je u obrazloženju tužbe.

„Ne tražimo detalje o samoj tehnologiji. Nas samo zanima ko je to uradio i koliko je koštalo. Ta vrsta informacija u državnim ugovorima je obično po zakonu dostupna javnosti”, kazao je pravni zastupnik medijskih kuća među kojima su agencija Asošijeted pres i portal „Vajs”.

(Ankica Marinković, Politika)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake