U trendu

Mišel Obama priprema svoj poslednji Božić u Beloj kući

Prva dama SAD Mišel Obama pripreme za poslednju božićnu proslavu koju će njena porodica provesti u Beloj kući počela je danas primajući zvaničnu božićnu jelke Bele kuće, ovog puta visoku 5,5 metara, iz Viskonsina.

Ona je jelku dočekala sa svoja dva nećaka, pošto obe njene ćerke, tinejdžerke, nisu bile kod kuće, i rekla da je uzbudjena pred praznik.

„Počinje Božić, počinju praznici. Spremni smo, naš poslednji Božić, uzbudjeni smo zbog toga“, rekla je Mišel Obama kada je dočekala jelku koju joj je predao bračni par Dejv i Meri Vander Velden, vlasnici farme u državi Viskonsinu.

Vander Veldeni su pobedili na godišnjem takmičenju isporučilaca zvaničnih božićnih jelki za Belu kuću. Ovo takmičenje se održava od 1966. godine.

Danas su zaprežna kola s konjima dovezla drvo do Bele kuće, a Mišel Obama ga je pregledala sa svoja dva nećaka.

Tradicionalnom donošenju jelke prvog dana posle Dana zahvalnosti su poslednjih sedam božićnih sezona prisustvovale ćerke Malija i Saša.

Jelka će biti malo skraćena da može da udje u Plavu sobu u Beloj kući gde se tradicionalno postavlja, vezana i za plafon.

Mišel Obama za temu kićenja jekle bira američku vojsku koju je podržavala kao prva dama.

Prva dama Lu Henri Huver počela je običaj postavljanja jelke u Plavoj sobi kada je okitila prvo drvo 1929. godine, po navodima Istorijskog udruženja Bele kuće.

Tradicija izbora teme za kićenje jelke počela je 1961. sa administracijom Džona F. Kenedija. Te godine je drvo okićeno predmetima koji predstavljaju likove iz baleta „Krcko Oraščić“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike