U trendu

Misteriozni oblak: Šta se dešava na Marsu – stvarnost ili iluzija (foto)

Iznad ugašenog vulkana na Marsovom ekvatoru pojavio se paperjasti oblak koji se proteže u dužini od 1.500 kilometara, koji na prvi pogled izgleda kao dim.

Oblak se proteže iznad ogromnog vulkana na Marsu Arsie Monsa u dužini od oko 1.500 kilometara. On se pojavio na fotografijama koje je Marsov orbiter „Ekspres“ snimio pre više od mesec dana, tačnije 13. septembra.

Iako paperjasti oblak, koji podseća na dim, izgleda kao da dolazi sa vrha vulkana, istraživači Evropske svemirske agencije smatraju da je to samo optička iluzija, jer se na Marsu nije dogodila nijedna erupcija već milion godina, prenosi B 92.

​Pa, šta se zaista dešava ovde?

Iako izgleda kao misterija, istraživači misle da znaju šta se zapravo krije iza tih tragova.

Meteorolozi taj fenomen nazivaju orografskim oblakom, koji se obično vidi na spoljašnoj strani planine kada gust vazduh blizu površine prolazi uzbrdo i širi se dok se hladi, omogućavajući vlagi da se kondenzuje na česticama prašine.

Svakih nekoliko zemaljskih godina, oblaci se povećavaju kako se vlažan vazduh kreće ka spoljašnoj strani vulkana.

Marsov orbiter „Ekspres“ je napravio slične fotografije 2009, 2012. i 2015. godine, pa najnovije nisu iznenađenje za naučnike, ali svejedno intrigiraju mnoge ljude.

Pre nekoliko meseci crvenu planeti zahvatila je ogromna peščana oluja, koja je tada imobilisala marsovski rover „Oportjuniti“, te bi ona mogla naučnicima da pruži novi uvid u to kako se prašina podiže i spušta na Marsu, što će biti značajno za naredne misije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)