Novo arhitektonsko čudo: Kinezi zidaju još jednog džina (foto)

Sa 667,8 metara planirane visine, neboder u Šendženu, u vreme kada bude završen 2024. godine mogao bi da bude druga građevina po visini na planeti. Kinezima planove može da pokvari Dubai sa kulom od 711 metara.

Više kineskih gradova može se pohvaliti građevinama koje su na listi najviših u svetu. Među njima su finansijski centar Ping An u Šendženu visok 599,1 metar, finansijski centar CFT u Guangdžou visok 530 metara i CITIC kula u Pekingu visoka 520 metara.

Nedavno je u Šendženu počela izgradnja novog kineskog džina među građevinama, međunarodni centar Šimao Šendžen-Hongkong.

Prema projektu zgrada visoka 667,8 metara biće završena 2024. godine, kada bi mogla da bude druga zgrada po visini, ostavljajući iza sebe sadašnjeg vicešampiona – kulu u Šangaju koja se uzdiže na 632 metra.

Međutim, u to vreme među najvišim zgradama na planeti mogla bi da se nađe i kula Dubai One Tower sa planiranih 711 metara visine. Kineskim graditeljima ostaje da se nadaju da njihove kolege u Dubaiju neće biti revnosne i da neće završiti kulu 2021. godine. Ali ni tri godine kasnije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike