najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Parada voća

Sezona voća je počela i već ga ima u velikim količinama.
Jagode spadaju u prve vesnike leta. Neki ih vole blago zašećerene i nakvašene sa par kapi limunovog soka i malo slatke pavlake, a neki pak bez ičega. Jedni ih vole sa šlagom, a oni egzotičniji sa šampanjcem; kažu da je to savršena kombinacija voća i penušavog vina. Ovo božansko voće koristi se i u mnogim poslasticama sa sirom i raznim kremovima, u prelepim tortama, sladoledima, voćnim salatama, napicima, bolama i u raznim drugim kombinacijama.
Po svom izgledu i ukusu nektarine podsećaju na breskve. Ako ste i vi to pomislili, niste daleko od istine, jer su nektarine u srodstvu sa njima. Zbog glatke kore i čvrstih i sočnih plodova idealne su za jelo u sirovom stanju. Međutim, odlične su i za oblaganje kolača i torti. Obavezno ih probajte uz neku lisnatu salatu ili uz pečene pileće grudi.
Potpuno zrele kajsije imaju izvanrednu aromu. Koriste se sirove, kao kompot ili džem. Nezamenljive su kod svih vrsta torti, i to sa prelivom ili bez njega. Međutim, kajsije su izvanredne i u prelivima za razna jela, kao što su teleći kotleti, ili pripremljene sa crnim lukom uz prženu džigericu.
Za breskve je važno da su potpuno zrele – samo tada je ovo voće izuzetno aromatično i sočno. Sveže se koriste za voćne salate i za ukrašavanje i filovanje torti. Ako se brzo potope u vrelu vodu, mogu se lakše oljuštiti – tako se lakše skida kožica. Sladoled od bresaka je odličan, a može se zamirisati sa malo likera od breskve ili matičnjakom.
Leto je pred nama, a samim tim i predivno voće od koga možete praviti razne specijalitete i poslastice da zadovoljite svoju dušu, ali i svoje drage prijatelje i ukućane. Prijatno!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike