najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počela Animanima u Čačku

Deveti međunarodni festival animiranog filma “Animanima” u Čačku počeo je audio-vizuelnim performansom koji je priredio italijanski umetnik i ovogodišnji član žirija Stefano Saso i izložbom grafika mreže “Fijuk” izBeograda.

Na programu festivala danas je serija crtanih filmova za decu o profesoru Baltazaru, takmičarski program i predavanje člana festivalskog žirija Tomasa Renoldnera o austrijskoj narativnoj animaciji.

Na festivalu, koji traje do 13. septembra, u takmičarskom programu biće prikazano 40 filmova iz 20 zemalja.

Pored takmičarskog biće održani i drugi programi kao što su revije animiranih filmova reditelja Tomasa Renoldnera iz Austrije, Aleksandra Hrapovicka iz Poljske , Maroša Broja iz Slovačke, kao i retrospektiva radova beogradskog animatora Igora Ćorića pod naslovom “Do kraja sveta i natrag”.

O festivalskim nagradama odlučivaće tročlani međunarodni žiri, koji će najboljem filmu festivala dodeliti Grand pri “Zlatni štift”.

Osim glavne, biće dodeljene i nagrade žirija za posebna dostignuća, specijalna priznanja svakog od tri člana žirija i nagrada publike.

Pored Sasa i Renoldnera, koji se bave i profesorskim radom na Akademijama lepih umetnosti u Maćeratiju u Italiji i Beču u Austriji, u žiriju je i autorka iz Kine Hefang Vei, koja već duže vreme živi u Francuskoj i radi u studiju animacije “Folimaž” u Valensu.

Organizator festivala je Dom kulture u Čačku, a pokrovitelj grad Čačak i Ministarstvo kulture Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike