U trendu

Povučena reklama koja je izazvala bes širom sveta: Pogrešili smo, izvinjavamo se (video)

Pepsijeva reklama u kojoj manekenka Kendal Džener uz pomoć limenke gaziranog pića smiruje tenzije između protestanata i policije povučena nakon što su korisnici na društvenim mrežama, uključujući i kćerku borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga Džuniora, vrlo glasno izrazili svoje nezadovoljstvo zbog eksploatacije pokreta otpora u svrhu promocije, piše Gardijan.

Pepsi je pokušao da promoviše globalnu poruku zajedništva, mira i razumevanja’, rekli su iz Pepsija za AP. ‘Jasno je da smo promašili poentu pa se izvinjavamo.’

Džener je u reklami prikazana kao posrednica između protertanata i policije koja uz pomoć limenke Pepsija simbolizuje međusobno razumevanje i toleranciju. Kritičari reklame odmah su istakli da su se u reklami eksploatisali nedavni protesti kojima su građani Sjedinjenih Američkih Država izražavali svoje negodovanje zbog niza stradanja crnaca od strane policije. Osim toga, reklama se našla na udaru kritika zbog stavljanja ‘privilegiranog belog’ supermodela u ulogu mirotvora.

Bernis King, kćerka borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga putem Tvitera je kritikovala reklamu. ‘Da je barem tata znao za moć Pepsija’, napisala je King i priložila fotografiju svog oca tokom jednog od brojnih protesta na kojima se borio za jednaka prava za crnce i belce.

Pepsi je po izlasku reklame utvrdio da je reklama sa Džener ‘globalna reklama u kojoj se pojavljuju različiti ljudi kako bi se promovisala ideja zajedništva’ i da ‘smatraju da je to važna poruka’.

Marketinški stručnjak Erik Tomas odmah je istakao da je odluka da se Džener stavi u prvi plan ovakve reklame bila greška. ‘Bela, plava, klasično lepa, bogata, rođena u svetu poznatih i slavnih nije osoba koju želite na čelu pokreta otpora i građanske neposlušnosti’, napisao je u objavi na LinkedInu.

‘Izvinjavamo se što smo Kendal Džener stavili u ovu poziciju’, rekli su iz Pepsija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike