Preti im istrebljenje: Pleme koje nema dodir sa spoljnim svetom (foto)

Aktivisti zadruge Hutukara objavili su nedavno do sada neviđene fotografije plemena koje nema dodira sa civilizacijom, a živi duboko u Amazonskoj prašumi u Brazilu. Neverovatne fotografije prikazuju selo na izolovanoj Janomami teritoriji na severu zemlje, u blizini granice sa Venecuelom.

U plemenu Janomami, u kom živi oko 35.000 ljudi u dve države, postoje najmanje tri manje grupe koje nemaju nikakav kontakt sa spoljnjim svetom. Ove fotografije prikazuju upravo jednu od tih zajednica, a veruje se da u njoj živi stotinak ljudi.

Ovo područje je pod pretnjom više od 5000 ilegalnih rudnika zlata koji preuzimaju zemlju. Radnici su sa sobom doneli bolesti poput malarije, a vodu i hranu zagadili živom, što dovodi do ozbiljne zdravstvene krize.

Zadruga Hutukara objavila je fotografije kako bi podigli svest o situaciji, napominjući kako postoji ozbiljan strah da bi ranjivi pripadnici plemena mogli da budu izbrisani sa lica zemlje.

– Mesta gde ovi Indijanci žive, bave se ribolovom i lovom i sade hranu moraju da budu zaštićena. Čitav svet mora da zna da oni postoje u prašumi i vlasti moraju da poštuju njihovo pravo da žive tamo – kazao je predsednik zadruge Hutukara i aktivist Davi Kopenava iz plemena Janomami.

– Rudari su kao termiti – vraćaju se stalno i ne ostavljaju nas na miru – dodao je.

Direktor organizacije Survival International, Stefen Kori tvrdi kako se plemena suočavaju sa katastrofom ukoliko se njihova zemlja ne zaštiti.

– Ove neobične fotografije su još jedan dokaz postojanja plemena koja nemaju dodira sa spoljnjim svetom. Očigledno je da su savršeno sposobni da žive uspešno bez naše pomoći, napretka i daljnjeg razvoja. Činimo sve kako bi zaštitili njihov dom i njih i dali im priliku da sami grade svoju budućnost – zaključio je Kori, a prenose mediji.

 

1 komentar
  1. Dario

    Jadnici, njihovi su dani slobode i života odbrojani…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike