najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Raznovrsnost Sandensa proizilazi iz nezavisnosti

Filmski festival Sandens uvek je imao raznovrsnost zbog svoje nezavisne prirode, izjavio njegov osnivač, glumac i reditelj Robert Redford, ne želeći da komentariše manjak rasne raznolikosti medju glumcima koji su ove godine nominovani za Oskara.

“Ne razmišljam o tome. Za mene je sve u radu, i koja god nagrada iz toga izadje, to je odlično. Ali, ne razmišljam o tome”, kazao je dvostruki oskarovac.

Veliku polemiku i osude izazvalo je objavljivanje nominacija za ovogodišnjeg Oskara, pošto se u glumačkim kategorijama nisu našli nijedan crnac ni crnkinja. Neki glumci, medju kojima Džejda Pinket Smit i Vil Smit i reditelj Spajk Li najavili su bojkot ceremonije dodele nagrada.

“Raznolikost dolazi iz reči nezavisnost. U suštini, to je princip na osnovu kojeg radimo. Raznolikost dolazi iz toga. To je automatska stvar. Ako si nezavisan, radićeš stvari drugačije nego što je uobičajeno”, izjavio je Redford.

Direktorka Instituta Sandens Keri Putnam izjavila je da je deo misije te organizacije da otkriju nove glasove “iz širokog spektra društva”.

“Zajedno s mnogim organizacijama kao što je naša, čiji je posao da podrže i nadju nove pripovedače, obezbedjujemo zaista veliki priliv talenata u glavni tok”, izjavila je Putnamova.

Na festivalu Sandens su za svoje prve filmove nagradjeni reditelji koji su se kasnije proslavili, a medju njima su Rajan Kugler (“Creed”) i Keri Fukuinaga (“Beasts of No Nation”, “True Detective”).

Na ovogodišnjem festivalu Sandens, koji je počeo u četvrtak, biće prikazano 123 filmova, izabranih od 12.700 prijavljenih.

Medjunarodnu premijeru na Sandensu imaće i rediteljski prvenac srpske glumice Mirjane Karanović “Dobra žena”, koji će biti medju 12 filmova u medjunarodnom takmičarskom programu festivala.

Svoje nove radove na Sandensu premijerno će prikazati i proslavljeni reditelji Verner Hercog i dokumantarista D. A. Penibejker, a Spajk Li će prikazati svoj dokumentarni film o Majklu Džeksonu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike