najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Televizija se sve manje gleda u svetu

Broj sati koje su gledaoci u svetu proveli ispred televizijskih ekrana smanjen je u 2015. godini, naročito među mladima koji vreme sve više provode koristeći druge uređaje. To je samo jedan od rezultata istraživanja sprovedenog u 88 zemalja koje je objavljeno na Međunarodnom sajmu medija koji se održava u Kanu.

Iako se ne bi reklo da je to slučaj i u Srbiji gde se TV tradicionalno mnogo gleda, pogotovo poslednjih godina zbog rijaliti programa, prošle godine u svetu je zabeležen pad prosečnog broja sati provedenih ispred televizora sa tri sata i 17 minuta dnevno na tri sata i 14 minuta.

Taj trend još je izraženiji među mladima koji su tokom prošle godine ispred TV ekrana provodili u proseku dva sata i četiri minuta, što je za 10 minuta manje nego u 2014. godini, navodi se u studiji kompanije za istraživanje medija „Evrodata”. Takvi rezultati odraz su dominacije interneta, ali i izražene nejednakosti jer je broj konzumenata televizije porastao u siromašnoj Africi.

Gledaoci u SAD ispred TV ekrana i dalje dnevno provode prosečno četiri sata i 29 minuta, što je dva puta više vremena nego u Aziji gde je taj prosek dva sata i 32 minuta, dok u Evropi iznosi nešto manje od četiri sata dnevno. Internet televizija ubedljivo je najgledanija i u tome prednjače korisnici u SAD i Kanadi, dok je taj trend nešto slabiji u Francuskoj.

Vreme koje gledaoci u SAD provedu u gledanju direktnog televizijskog programa čini svega 47 odsto ukupnog vremena provedenog ispred televizora, a gledanost internet programa je u sve većem porastu. Dok u Kanadi 60 odsto mladih gleda internet televiziju svakog dana, u Francuskoj to čini svega njih šest odsto. Takvim razlikama doprinele su nove tehnologije jer čak 60 odsto Francuza poseduje smartfon.

Prenos dočeka kineske Nove godine na kineskoj televiziji, okupio je prošle godine oko 150 miliona gledalaca i najgledaniji je program u svetu, dok u SAD najveću gledanost i dalje ima prenos dodele Oskara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike