U trendu

Tokom holokausta spasio 669 dece, nije znao da sede sa njim (video)

Skromni Britanac, Ser Nikolas Vinton je u Drugom svetskom ratu spasio živote najmanje 669 dece namenjene nacističkom koncentracionom logoru smrti, a zbog svojih nesebičnih akcija prozvan je i „Britanskim Oskarom Šindlerom.“

Nakon spašavanja, većinom jevrejske dece od sigurne smrti u tadašnjoj Čehoslovačkoj, prebacio ih je između 1938-1939. godine na sigurno u Veliku Britaniju. O svojim herojskim poduhvatima ćutao je gotovo pedeset godina sve dok 1988. njegova žena Greta nije pronašla album iz 1939. godine sa kompletnim popisom dečjih imena i fotografija.

Posebno dirljivi su susreti sa ljudima koje je spasio, a ističe se iznenađenje koje mu je priređeno u emisiji kad mu je objašnjeno da sedi u publici sa ljudima koje je spasio pre 50 godina.

Britanski heroj umro je u 106 godini i to na godišnjicu odlaska voza koji je 1939. godine odveo najveći broj dece, njih 241. Sprovodeći decu u Veliku Britaniju, borio se sa birokratijom na obe strane. Njegov zet Stefan Votson rekao je kako je Vinton umro mirno, u snu u bolnici Veksham.

Pre nekoliko meseci u Londonu odali su mu posebnu počast, a u znak zahvalnosti njegov spomenik postavljen je na glavnoj železničkoj stanici u Pragu, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike