najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umetnici grafitma minirali seriju

Grafiti umetnici koje su producenti serije “Domovina” (Homeland) unajmili da natpisima na zidovima doprinesu autentičnosti izbegličkog kampa u Bejrutu, porukama na arapskom jeziku kritikovali su tu seriju kao rasističku.
U epizodi emitovanoj u SAD u nedelju, koja je smeštena u izbegličkom kampu koji vodi Hezbolah u Libanu, ali snimljena u Berlinu, glavna glumica Kler Dejns prolazi pored slogana “Domovina je rasistička”” i “Domovina je vic i nija nas nasmejala”.

Berlinski grafiti umetnik Stoun (Stone) rekao je danas da on i njegova dva druga isprva nisu hteli da prihvate posao kada su ih kontaktirali producenti, ali su odlučili da ponudu iskoriste da izraze svoje mišljenje o seriji.

Tri umetnika su u saopštenju navela da je “serija dobila reputaciju najzatucanijeg programa na televiziji zbog netačnog, jednoobraznog i veoma pristrasnog prikazivanja Arapa, Pakistanaca i Avganistanaca, kao i veoma lošeg predstavljanja gradova Bejruta, Islamabada i takozvanog muslimanskog sveta uopšte”.

“U samoj prvoj sezoni ‘Domovine’ američkoj javnosti je objašnjeno da je Al-Kaida zapravo iranski poduhvat. Prema priči, ne samo da ima bliske veze s Hezbolahom, već Al-Kaida traži osvetu protiv SAD u ime Irana”, naveli su umetnici Heba Amin, Karam Kap i Stoun.

Na sastanku su im, prema njihovom saopštenju, predate slike “proasadovskih grafita – valjda prirodnih u sirijskim izbegličkom kampu”.

Umesto traženog oni su pisali razne druge poruke poput “Domovina NIJE serija”, “Situaciji ne treba verovati” i “Ova serija ne predstavlja stavove umetnika”.

Producenti nisu proveravali poruke na arapskom. “Sadržaj ispisan na zidovima nije bio predmet pažnje. U njihovim očima, arapski natpisi su samo vizuelni dodatak koji kompletira horor-fantaziju Bliskog istoka, poster sliku koja dehumanizuje ceo region na bezljudske figure u crnim burkama i pored toga, ove sezone, na izbeglice”, naveli su umetnici.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike