najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umrla najstarija slonica u Japanu

Slonica zbog koje je pokrenuta medjunarodna peticija da bude preseljena iz betonskog prostora, uginula je u malom japanskom zoološkom vrtu.

Portparol zoološkog vrta Naoja Ohaši izjavio je da je slonica, koja je imala 69 godina, nadjena u četvrtak ujutru kako leži i da nisu uspeli da je podignu. Uginula je to popodne.

Ohaši je rekao da će autopsijom biti utvrdjen uzrok smrti, ali da slon, bez obzira na starost, može da dobije oštećenje organa ako dugo leži na boku.
 
“Hanako je bila simbol japanskog mira i razvoja posle Drugog svetskog rata. Došao je kraj jedne ere”, izjavio je zamenik direktora zoovrta Hidemasa Hori.

Slonica Hanako došla je u Japan 1949. godina kao poklon tajlandske vlade i živela je u zoološkom vrtu Inokašira od svoje druge godine. Bila je najstariji slon u Japanu i živela je veoma dugo za azijskog slona koji živi u ogradjenom prostoru.

Živela je u skučenom betonskom prostoru s vrlo malo zelenila, zbog čega je pokrenuta peticija da se premesti na neko bolje mesto, ali je vrt ocenio da je previše stara da bi se selila.

Boravak u novom okruženju s drugim slonovima zbunilo bi Hanako posle toliko godina samačkog života.

Slonica je prethodnih meseci sve više slabila.

Ulara Nakagava, čiji je blog inspirisao peticiju, rekla je da je tužno što je slonica provela život u ogradjenom prostoru bez prašine, trave ili vode kojom bi se prskala.

“Najtragičnije je to što je bila uskraćena za istinsko, trajno društvo, koje je od ključne važnosti za ukupno zdravlje slona”, rekla je Nakagava.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike