U trendu

Veliko otkriće podvodnog robota u Fukušimi (video)

Podvodni robot pronašao je u nuklearnom reaktoru Fukušima čvrstu masu nalik stenama koje je verovatno formiralo rastopljeno nuklearno gorivo, saopštila je kompanija Tokio Elektrik Pauer (Tepco).

Kompanija je navela da postoji velika verovatnoća da je ta čvrsta masa mešavina istopljenog metala i goriva, kao i da će nastaviti sa analizama snimaka koje je načinio robot, prenose svetski mediji.

Trodnevna istraga korišćenjem malog podvodnog robota na daljinsko upravljanje, veličine vekne hleba, završena je u subotu, rekao je operater kompanije Tepco.

Tepco navodi da ti snimci prvi put „veoma verno“ pokazuju raniju procenu o istopljenom nuklearnom gorivu u katastrofi 2011. godine, kada je zemljotres izazvao cunami u kojem je poginulo više od 18.000 ljudi i uništena obala severoistoka zemlje.

Nuklearna elektrana u japanskoj prefekturi Fukišima pogođena je razornim zemljotresom i cunamijem koji su izazvali topljenje jezgra u tri reaktora, što se smatra najvećom takvom nesrećom od katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike